Франция не се отказва да намали дела си в Renault до 15%

Френското правителство както и преди има намерение да намали дела си в автомобилната компания Renault до 15%, заяви министърът на икономиката Емануел Макрон.

Но той каза също така пред френското радио Европа 1, че правителството е против съществени изменения в алианса между Renault и японската компания Nissan Motor, който съществува вече 15 години, съобщава MarketWatch.

През април Френската държава придоби 4,7% от автомобилния производител и увеличи своя дял от 15% до 19,7% преди събранието на акционерите, за да получи правото на вето. Чрез упражняването му държавата блокира предложение да се отмени правилото, съгласно което акционери, владеещи книжата повече от 2 години , автоматично да получават удвояване на гласовете си.

Държавният инвестиционен фонд APA по-рано бе обещал да продаде тази есен тези 4,7% от акциите на Renault. Но в началото на октомври правителството реши временно да отложи плана си да намали своя дял в компанията на фона на скандала с Volkswagen, довел до падане н акациите на европейските автомобилни производители.

Днес акциите на поевтиняват 0,2%, като капитализацията на компанията представлява около 27,5 млрд евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *