Франция поиска премахване на санкциите между ЕС и Русия

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон изрази загриженост във връзка с щетите за икономиката, които оказват санкциите на Европейския съюз спрямо Русия. В тази връзка той призова европейските страни да окажат натиск върху Руската федерация, за да паднат двустранните санкции между Брюксел и Москва.

По думите на Макрон Европа носи „колективна отговорност“ за оказването на натиск върху Русия във връзка със събитията в Украйна. Според него санкциите не могат да бъдат смекчени или премахнати напълно „без промяна на позицията на Руската федерация“.

Той също така изрази „загриженост относно икономическите странични ефекти“ на санкцииte срещу Русия, влияещи на европейския бизнес. Министърът акцентира на засегнатите петролни компании и производители на хранителни продукти, които правят бизнес с Русия.

По-рано тази седмица френският президент Франсоа Оланд също заяви, че западните санкции спрямо Русия трябва да бъдат премахнати в случай на напредък на ситуацията около Украйна, припомни РИА „Новости“.

Икономически санкции срещу руски фирми и физически лица бяха въведени във връзка с украинската криза. Те предполагат конфискуване на активи и визови ограничения за руски политици и бизнесмени и забрана за кредитиране на редица фирми. В отговор на западните санкции Русия наложи забрана на вноса на някои хранителни продукти от страни, които поддържат рестрикциите.

През декември президентът на САЩ Барак Обама обяви икономическа блокада на Крим, забранявайки всякакви икономически контакти с полуострова.

Указът на Обама забранява износа и вноса на стоки, технологии и услуги за и от Крим, както и новите инвестиции на полуострова. Той дава право на министъра на финансите да налага санкции на частни лица и компании, работещи в Крим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *