„Фрапорт” ще подпише сделка за гръцките летища

Шефът на Агенцията по приватизация на Гърция Стергиос Пициорлас обяви, че германският летищен оператор „Фрапорт“ ще подпише в рамките на следващите десет дни сделка за получаване под наем за управление на 14 провинциални гръцки летища, като споразумението ще бъде в размер на 1,2 млрд. евро.

Сделката, която беше предмет на преговори преди крайната левица на премиера Ципрас да спечели парламентарните избори през януари, след което първоначално замрази продажбите на държавни активи, ще бъде първата голяма приватизация, извършена от новото управление на страната.

Ние ще пристъпи към подписване на споразумението с „Фрапорт“ в рамките на следващите 10 дни, заяви на пресконференция ръководителят на Агенцията за приватизация, цитиран от Reuters.

Той също така отбеляза, че е отложил за още една седмица до 21 декември стартирането на търга за пристанище Пирея, интерес към който проявяват китайската компания COSCO и датската A. P. Moeller Maersk.

Процесът на приватизация е ключово условие в международните спасителни планове за Гърция от 2010 г. насам, но до сега Атина успя да събере едва 3,5 млрд. евро от приватизационни сделки поради серия бюрократични забавяния и липса на политическа воля – далеч под първоначална цел за създаване на приватизационен фонд в размер на 50 млрд. евро.

Стергиос Пициорлас също така каза, че белгийската компания Fluxys и италианската SNAM са появили интерес да закупят държавни оператор за природен газ DESFA.

Шефът на Агенцията по приватизация посочи, властите в Атина очакват да продадат държавни активи за 3 млрд. долара през 2016 г., което би надвишило близо два пъти заложните прогнози в бюджета на страната за следващата година, но по-ниско от целите в трета спасителна програма.

Според новата тригодишна международна финансова програма, договорена през лятото, гръцките власти трябва да съберат от приватизация 6,4 млрд. евро през периода между 2015 и 2017 година. В бюджета за следващата година обаче бяха заложени приходи от приватизация за 1,9 млрд. евро при 3,7 млрд. евро според новата спасителна програма на ЕС и МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *