Френското председателство струвало на ЕС по €1 млн. на ден

Френското председателство на Европейския съюз през втората половина на миналата година е било едно от най-скъпоструващите в историята на блока.
Правителството е харчило средно по един милион € на ден, съобщи френският всекидневник „Фигаро“, цитирано от БТА. По данни на Сметната палата през шестте месеца като ротационен председател на ЕС Франция е похарчила 171 милиона евро.
Само германското председателство през 2007 г. е успяло да похарчи толкова пари, колкото френското, пише онлайн-всекидневникът „МедиаПарт“. А испанското правителство е обявило бюджет от 90 милиона ерво за испанското председателство на ЕС през първата половина на 2010 г. В историята и много над средното ниво от 70-80 милиона евро, което са изхарчили други страни.
Големите разходи били направени заради многобройните събития, организирани от Париж, някои от които не били належащи. По време на председателството си Франция е била домакин на 489 събития, сред които 328 конференции, 25 срещи на министерско ниво и девет срещи на високо равнище.
Големият брой събития не е допринесъл за успехите на Франция, които са свързани с две или три събития като управлението на финансовата криза и войната в Грузия, твърди контролният орган. Показателни за разточителството на френското председателство са 16,6 милиона евро, похарчени за среща на върха на Съюза на Средиземноморието през юли 2008 г., която включваше и вечеря за 43 държавни и правителствени ръководители на стойност над един милион евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *