Холандия иска задължителен надзор от МВФ над националните регулатори

В навечерието на срещата на Г-20 във Вашингтон, на която ще се решава как по-бързо да се преодолее световната финансова криза, Холандия поиска реконструкция на Международния валутен фонд, предаде EUobserver.com.
Холандският премиер Ян Петер Балкененде и холандският финансов министър Вутер Бос настояха МВФ да има възможност да упражнява надзор над националните финансови регулатори. Пред Financial Times двамата холандски лидери споделиха, че координираните действия на европейските държави са станали реалност поради силните политически фигури на Стария континент, а не поради добре разработен механизъм за действие в кризисни ситуации.
„Изработването на механизъм в световен мащаб е добра идея, но дори в Европа имаме доста несвършена работа в този аспект. ЕС трябва да ускори работата по създаване на интегрирана система за контрол и кризисен мениджмънт“, казаха те. В този смисъл холандците искат и задължителен контрол от МВФ върху спазването на приетите механизми от националните регулатори и публично обявяване на оценката за свършената работа.
Холандия няма да участва на срещата на Г-20, а ще бъде представяна от ЕС.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *