Цената на „Гражданска отговорност“ след въвеждането на системата „бонус-малус“

С до 200% може да скочи застраховката „Гражданската отговорност“ за шофьорите с провинения на пътя след въвеждането на системата „бонус-малус“.

В същото време изрядните водачи може да плащат наполовина по-ниска цена от действащата в момента тарифа. Това обяви вчера зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн в сутрешния блок на Би Ти Ви. В момента цената на полицата се движи между 200 и 300 лв. при различните застрахователи.

Промяната в правилата се очаква да бъде въведена в началото на 2018 г., когато се очаква най-после и в България да бъде приложена системата „бонус-малус“. При нея цената на застраховката „Гражданска отговорност“ зависи от поведението на шофьорите. За разлика от други страни, където застраховката се определя само на базата на предизвиканите от водачите пътно-транспортни произшествия, у нас ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезли в сила наказателни постановления. „Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това най-често води до инциденти на пътя – в 30% от случаите“, обясни Агайн. Върху цената на застраховката ще влияят и провинения като неправилно изпреварване, отнемане на предимство, неспазване на дистанция, рязка смяна на посоката на движение.

До края на този месец ще завърши свързването на информационните системи на застрахователите и на МВР, обявиха преди дни от Пътна полиция. Това ще даде възможност на застрахователите при сключване на полиците да получават директно информация за провиненията на шофьорите от регистъра на МВР. Те ще получават и онлайн известяване за всички наказателни постановления на клиентите си, което ще се отрази върху цената на застраховката.

До дни се очаква компанията „Ърнс енд Янг бизнес адвайзори сълушънс“ – избраният в края на миналата година международен консултант на Гаранционния фонд, да е готова с анализ на оценка на риска. Едва след това ще се предложи моделът „бонус-малус“. „Възможно е системата да не влезе в сила още от 1 януари, но със сигурност ще е в началото на 2018 г.“, уточни Агайн, информира в.Сега.

България от години държи първото място в Европа по тежки пътно-транспортни злополуки. Почти 100 смъртни случаи се падат на 1 млн. души население, което е два пъти над средното ниво за Европа, показват данните на Асоциацията на българските застрахователи. През миналата година в катастрофи у нас са загинали 708 души, а 9374 са тежко пострадали. За последните 10 години обезщетенията, изплатени от Гаранционния фонд на пострадали при катастрофа, надхвърлят 1 милиард лева и се очаква да достигнат до 2 милиарда, тъй като се изплащат с известно закъснение.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *