Централната банка на Япония остави лихвата без промяна

Централната банка на Япония днес обяви, че удвоява стойността на програмата си за отпускане на заеми на банките, която има за цел да подпомогне ликвидността в икономиката, информира Bloomberg. Тази мярка ще компенсира изтичането през този месец на някои отделни мерки за кредитиране.
Централната банка увеличи стойността на програмата за отпускане на тримесечни заеми до 20 трлн. йени (222 млрд. долара) и взе решение да остави основната лихва на ниво от 0.1%.
Днешното решение е в отговор на пониженията на цените, които се задълбочават, въпреки че икономиката се възстановява от най-тежката си рецесия от Втората световна война насам.
Йената първоначално скочи преди да се понижи до 90.57 йени за долар в сравнение с 90.37 преди изявлението на банката. Индексът Nikkei 225 се повиши с 1.2% увеличавайки ръста си за месеца до 7.1%.
Предишната оценка на банката, че икономиката тръгва нагоре, остава без промяна.
Централната банка на Япония добавя ликвидност докато други банки по света я изтеглят. Федералният резерв на САЩ вчера потвърди, че в края на март ще сложи край на програмата за изкупуване на ценни книжа обезпечени с ипотеки.
Управителят на банката Масааки Ширакава може по-късно днес да даде индикации, че банката е готова на още мерки, тъй като цените продължават да падат, въпреки че икономиката набира скорост.
Финансовият министър на Япония Наото Кан заяви по-рано този месец, че се надява да спре инфлацията още тази година и че има таргет за инфлация 1% или повече.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *