Централните банки може да надуят нов балон

Има риск централните банки да покачат лихвите и да оттеглят твърде рано от финансовата система влетите там пари по спасителните програми. По този начин инфлацията ще се покачи значително. За това предупреди Банката за международни разплащания.
Историята показва, че централните банкери имат склонност да закъсняват с решенията, затягайки финансовите условия бавно заради страха да не са твърде строги и незрели в решенията си, пише в доклада на институцията след годишното й общо събрание в Базел, Швейцария. И тъй като сегашните решения на централните банки бяха провокирани от почти катастрофалната криза, страховете на техните управители от твърде бърз обрат са силни. Това увеличава риска те да затегнат политиката си твърде късно.
Централните банки по цял свят свалиха лихвите до рекордно ниски равнища и инжектираха милиарди долари във финансовата система, за да се противопоставят на рецесията. Докато някои техни представители наблегнаха на нуждата от прекратяване на спешните мерки в момента, в който икономиките покажат подобрение, Федералният резерв, Банк ъф Ингланд и ЕЦБ са все още в процес на прилагане на програми за покупка на активи, които са създадени да отблокират кредитния пазар и да съживят растежа, пише още в доклада. Голямото притеснение е, че преди ситуацията да се обърне, драматичното облекчаване в монетарната политика ще премине в растеж на кредитните агрегати. Това ще подхрани инфлацията или пък ще създаде нов балон, който ще доведе до нов цикъл на бум и после рязък срив, предупреждават от банката.

Bloomberg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *