Чехите дават още ? 54 млн. за ТЕЦ “Варна”

Правят фонд за енергийни проекти

54 млн. евро допълнително дават от CEZ за ТЕЦ „Варна“. Подобряването на офертата е договорено с Агенцията за приватизация, съобщиха от там. Чешката компания вдига цената си с 14 млн. евро, от 192 млн. до 206 млн. евро за 100% от акциите на централата. Допълнителни инвестиции от 40 млн. евро ще направи бъдещият собственик на ТЕЦ-а. Те ще бъдат включени в инвестиционен фонд, който ще реализира проекти в енергийния сектор. Меморандумът за създаване на фонда ще се сключи между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и CEZ и ще се подпише заедно с договора за приватизация. С тези договорености приключиха преговорите между АП и чешката компания. Предстои техническото оформяне и парафиране.

CEZ бяха класирани на второ място в конкурса за покупка на централата. Първо се водеха близо 9 месеца преговори с руската „Единна енергийна система“, която се отказа от ТЕЦ-а. Руснаците настояваха да се увеличи цената на тока, която НЕК плаща за разположените мощности. Те искаха и анулиране на договора със „Сименс“ за модернизиране на блокове от централата. Този договор не е прекратяван, стана ясно по-късно.

Междувременно вчера от компанията отчетоха финансови резултати за 2005 г. Печалбата нараства с 47% до 1,16 млрд. долара.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *