Чилийските миньори излизат от недрата след 2,5 месеца

Първите глътки свеж въздух

33-мата чилийски миньори, които прекараха затрупани на 700 метра под земята около 2 месеца и половина след авария в мината „Сан Хосе“, започнаха да излизат един по един на повърхността след успешното начало на наблюдаваната със затаен дъх от цял свят спасителна операция. Пътуването на капсулата в едната посока трае около 15 минути. Миньорите са с тъмни очила на очите си, за да се предпазват от ярката светлина, след продължителния им престой на тъмно. Първите излезли изглеждат в добра физическа форма и състояние на духа.
Преди започването на истинската операция, за която се предполага, че ще продължине повече отдва дни, екипите направиха тест като пуснаха капсулата празна. Установени бяха повреди по вратата й, които обаче бяха отстранени бързо и след това в шахтата бе спуснат спасител.
Президентът на Чили Себастиан Пинера благодари на Бога, на спасителите, на министрите и на милионите си сънародници за участието в спасителната операция на затрупаните преди два месеца под земята миньори, предаде ИТАР-ТАСС.
„Надявам се, че тази история, която започна като възможна трагедия, ще завърши като истинска благословия. Сигурен съм, че миньорите няма да бъдат същите след инцидента, както и че чилийският народ няма да бъде същият. Ние се поучихме от нещастието – научихме, че чрез единството, вярата, смелостта можем да постигнем всяка цел, които поставим пред страната си,“ каза Пинера.

Правителството на Чили вече обеща 6 месеца психологическа помощ за миньорите, но наред с проблемите, свързани с престоя под земята, те ще трябва да се преборят и с последствията от засиления медиен интерес. Появиха се и информации за обтягане на отношенията между миньорските семейства, тъй като някои са получили повече пари и внимание от останалите.
Стотици хора по света написаха свои песни за драмата с чилийските миньори. Една от песнитесе нарича „Есперанца“ /Надежда/, както бе кръстена новородената дъщеричка на един от 33-мата затрупани миньори в „Сан Хосе“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *