Чуждестранните инвеститори спасяват КТБ наполовина

Чуждестранни инвеститори са готови да платят 50% от сумата, необходима за рекапитализирането и оздравяването на КТБ, съобщи подуправителят на БНБ Калин Христов по време на заседание на ресорната парламентарна комисия.

Към днешна дата EPIC, Оманския фонд и Gemcorp, са направили консорциум, който иска да рекапитализира банката, но с държавна помощ, съобщи Христов. По думите му, при обезценка на активи за 4 222 млн. лв., те казват, че могат да допринесат с 50% за запълването на дефицита.

В момента обаче няма, разписан в българското законодателство, механизъм как се дава държавна помощ за рекапитализиране на банка, за това, ако се премине към вариант оздравяване на КТБ, трябва да се изготви държавен план за предоставяне на държавна помощ от бюджета и да се поиска разрешение за това от ЕК.

„Като надзорна институция, ние не сме отхвърляли желанието на инвеститорите да оздравят банката, но само правителството може да направи такъв план, а ние можем да дадем мнение“, каза Христов.

Ако правителството не се ангажира с такъв план, то БНБ следвайки европейските директиви, трябва да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка и да се върви към процедура по обявяване в несъстоятелност, категоричен е Калин Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *