Шулц срещу Меркел за Гърция

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини в сряда в германската преса канцлерът Ангела Меркел, че прави „безотговорни спекулации“ за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, в случай на изборна победа на радикалната левица в Атина в края на януари.

„Дебатите и безотговорна спекулация със сценария за излизане на Гърция наистина няма да помогне“, германският социалдемократ пред Die Welt. „Трябва да е ясно за всички, не става въпрос за излизане от еврозоната. Непоискани съвети, които дават на хората в Гърция усещането, че не те решават с вота бъдещето си, а Брюксел или Берлин, може би дори тласкат избирателите в прегръдките на радикалните сили“.

Предположенията за възможно излизане на Гърция от еврозоната се обсъждат, след като германският седмичник Der Spiegel обяви през уикенда, че Ангела Меркел е готова да остави гърците да напуснат валутния съюз , ако изборите на 25 януари бъдат спечелени от радикалната левица СИРИЗА.

Берлин не отрече информацията, като твърди в същото време, че та не се обсъжда от правителството.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас иска да сложи край на политиката на строги икономии, наложени от международните кредитори на страната и иска да преструктурира гръцкия външен дълг.

Отиващият си министър-председател на Гърция, консерваторът Андонис Самарас, пък размахва плашилото на излизане от зоната на общата европейска валута в опит да получи предимство на предсрочните избори.

Обвинена, че оказва натиск върху гръцките избиратели, Европейската комисия вече е по-предпазлива. Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси официално заяви, че ЕК не заема страна в гръцката предизборна кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *