Шушулов отрече да има масово повишаване на сметките за ток

Няма масово повишаване на сметките за ток, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов във връзка с информации за увеличени с 25 на сто плащания на електроенергия.
Той допълни, че при повреди с електромерите ще се реагира индивидуално. Ако има грешки при отчитането на сметките, то те са свързани с единични повреди на електромерите и часовниците, коментира Константин Шушулов.
Причината е значително по-ниските температури в сравнение с януари 2007 година и нищо друго, твърди Шушулов. Новата система за прогнозно отчитане на сметките за ток няма да ощети потребителите, увери шефът на енергийния регулатор.
„След като са го въвели навсякъде в Европа, просто не виждам как при нас ще ощети“, каза председателят на ДКЕВР. Според експертите от Комисията забраната за износ на ток, която въведе правителството, ще отпадне до края на март и тогава можем да изнасяме електричество дори за Косово.
Според Шушулов новосъздаденият български енергиен холдинг ще може да търгува с енергия, тъй като в структурата му влиза Електроенергийният системен оператор. Присъствието и на дъщерното дружество на „Булгаргаз“ – „Булгартрансгаз“ отчасти противоречи на новата европейска директива за разделяне на доставките от преноса и търговията на ток и природен газ.
Вероятно тези, които са натоварени да организират този холдинг, вземат някакви решения, коментира Шушулов. БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *