Ще има цинков завод в Кърджали

Висшият експертен екологичен съвет на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е одобрил проекта за модернизация и разширение на цинковия завод на кърджалийското металургично предприятие „Оловно-цинков комплекс“ (ОЦК), предаде БГНЕС
Мажоритарен собственик на завода е „Интертръст холдинг“ на бившия собственик на „Кремиковци“, обявяваният за милиардер Валентин Захариев.
Той предприемал действия за ускорено изпълнение на строителната част на проекта и монтаж на оборудването, което вече е доставено и се намира в складови бази на холдинга.
От завода твърдят, че проектът гарантира постигането на всички изисквания за работна и околна среда, повишаване капацитета за производство на цинк с 40%, както и постигането на най-високата марка цинк 99.995.
В началото на годината Валентин Захариевобяви публично, че политическите интереси на ДПС са в основата на проблемите с инвестицията на „Интертръст холдинг“. Той заяви, че върху него и инвестиционните му намерения е оказван тежък политически натиск от страна на ДПС.
„Ние знаем, че всеки ден тровим жителите на Кърджали, но ДПС блокира намеренията ни да модернизираме производството и така атмосферният въздух да стане чист. ДПС не позволи на своя екоминистър Чакъров да даде зелена светлина за проекта ни“, коментира преди парламентарните избори Захариев.
Изпълнителният директор на завода Славея Стоянова напомни пред БГНЕС, че близо три години проектът за нов цинков завод е бил блокиран от Джевдет Чакъров. След одобрението на проекта с пълно мнозинство от експертите, по необясними причини е било насрочено ново разглеждане, на което той бе отхвърлен.
Стоянова каза, че забавянето в развитието на проекта е довело до проваляне на договорения график за строителство, както и на финансирането и доставките на новото оборудване.
ОЦК АД е обжалвал решението на МОСВ пред Върховния административен съд и съдът отменил решението на министър Чакъров. Той обаче обжалвал и тогава било насрочено ново заседание на съда.
След разговори с новото ръководството на МОСВ жалбата била оттеглена.
Стоянова подчертава, че проектът гарантира изпълнението на всички изисквания за работна и околна среда, за повишаване капацитета за производство на цинк с 40 %, както и за постигане на най-високата марка цинк 99,995.
Тя твърди, че дo края на 2011 г. ще бъде пуснат най-модерният цинков завод в Европа, който ще осигури и по-чист въздух за Кърджали.
И ДПС, и кметът на града и доминираният от ДПС общински съвет обаче са против модернизацията и настояват за ликвидиране на завода.
Според Стоянова, цитирана от БГНЕС, висш функционер на ДПС натискал директорката да склони „на варианта 80% от „Горубсо-Кърджали“ АД да бъдат приватизирани от чуждестранната компания „Болкан Минерал енд Рисърсис“, регистрирана на Британските Вирджински острови, и гарантирал, че ще осигури разрешение за златодобив.
Инвестиционната програма на ОЦК АД в Кърджали възлиза на 120 милиона евро, средствата са осигурени с кредит от швейцарска банка. Очакванията са в резултат на внедряването на свръхмодерните технологии производството на олово и цинк да скочи двойно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *