Ще се увеличат авансовите плащания по еврофондовете

Обсъждаме увеличаване на авансовите плащания на 35% или дори на 40% за проектите от оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“, където получатели са много от общините, а проектите са на голяма стойност. Това заяви вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев след работна среща с представители на Националното сдружение на общините. „Не цифрата е важна, а по-какъв начин би се отразил по-големият размер на авансовото плащане на ускоряване на проектите“, уточни министърът. В момента авансовите плащания по двете програми са до 20 на сто за инвестиционни разходи и до 30 на сто за други разходи.

Дончев посочи, че има иобщини без нито един проект, но има и други с по 10. „Имаме общини, които изпълняват по 2-3 или дори по 15-16 проекта“, каза той. „Към края на януари общините имат написани проекти на обща стойност около 5,5 млрд. лв. За един проект се състезават минимум по 6 общини, а някъде тяхната бройка стига дори до 11“, каза кметът на Смолян Дора Янкова. Според Дончев не общините, а държавата била с ниска проектна готовност за използване на оперативните програми на ЕС.

Министърът по еврофондовете уточни, че намирането на 1,5 млрд. евро за смяна на асфалта на пътната мрежа, каквато мярка наскоро поиска премиерът Бойко Борисов, може да стане през оперативна програма „Транспорт“, но и за това държавата нямала готови проекти.
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *