Юлия Тимошенко започва да национализира банки

Украинският премиер Юлия Тимошенко заяви, че е необходимо да се национализират двете водещи банки в страната – „Надра“ и „Укрпромбанк“, предаде украинската информационна агенция УНИАН.
„Според нашите разчети, днес има две големи системни банки, които се намират в състояние пред банкрут. Това са „Надра“ и „Укрпромбанк““, каза Тимошенко в интервю за три водещи телевизии.
Тя поясни, че това е станало възможно след като на извънредна сесия на парламента е приет, предложения от нея, закон за подкрепа на банките и финансовата система на страната.
„Двете банките, след като бъдат национализирани до месец, те ще бъдат способни да върнат собствеността на своите вложители – техните пари“, заяви Тимошенко. С инициативата тя иска да върне доверието във финансовата система на страната, разклатено от началото на годината.
Безработицата и политическата нестабилност в страната карат хората да губят доверието си и да теглят спестяванията си, което заплашва стабилността на системата.
Социалното недоволство в Украйна расте и заради неплатените навреме заплати в много от предприятията.
Световната финансова криза и „странни“ решения на централната банка предизвикаха паника сред хилядите вложители. От септември 2008 г. депозитите в национална валута са намалели с 20 на сто, а тези в чужда с 10 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *