Япония:Безработицата нараства в унисон с разходите на домакинствата

Безработицата в Япония се повиши до 5,2% от работната сила през май, което е най-високото ниво за последните пет години и половина. В същото време обаче домакинствата увеличават своето потребление с 0,3% на годишна база. Това може да се обясни до голяма степен с финансовите стимули, които бяха предоставени от правителството през тази година.
Данните на японското статистическо бюро за нарастването на разходите на домакинствата изненадаха икономистите, които очакваха спад от 1,5% на годишна база. Потреблението се е увеличило с 2,2% в сравнение с април. Индексът, който следи потребителските разходи, намаля с 1,3% през април, с 0,4% през март и с 3,5% през февруари спрямо същите месеци на миналата година.
Нарастването на безработицата от 5% през април до 5,2% през май бе очаквано от анализаторите. На всеки 100 души, които си търсят работа, се падат по 44 свободни места през разглеждания месец. Това е рекордно ниска стойност на съотношението между броя на търсещите работа и наличните позиции.
Отделни данни на изследователския институт Markit разкриха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на Япония се повишава до 48,2 пункта през юни спрямо 46,6 пункта през май. Тъй като стойността му остава в песимистичната зона под 50 пункта, повишението може да се тълкува като забавяне на спада на производствената активност.
Нивото на заплащане на труда намалява за дванадесети пореден месец и отчита годишен спад от 2,9% през май спрямо 2,7% спад през април и 3,9% спад през март. Данните на Министерството на труда не оправдаха пазарните очаквания за понижение на месечното заплащане с 3% за последните 12 месеца.
Не само пазарът на труда поднесе лоши данни, но и жилищният сектор. Индексът, който следи началното жилищно строителство, се понижи с 30,8% на годишна база през май, което се оказа повече от очаквания спад от 27,5%. Показателят се понижи с 32,4% на годишна база през април.
Японската валута поскъпва с близо 0,7% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 9:50 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,40 йени. Японската йена е поскъпнала с близо 3,5% спрямо долара за последното тримесечие.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *