Япония запази мащабните парични стимули

Японската централна банка (ЯЦБ) запази курса на паричната си политика, обединявайки се за пореден път около тезата, че икономиката се намира в режим за възстановяване.

Агресивните монетарни действия, които ЯЦБ представи през април, натиснаха надолу курса на йената. Ходът стимулира експорта, което от своя страна възвърна курса на растеж на третата по големина икономика в света.

Публикуваните в сряда данни показаха, че японският износ е нараснал по-силно от очакваното с 18,6% през октомври на годишна база, припомня CNBC.

„Срещата на ЯЦБ премина без изненади, каквито и не се очакваха“, заяви Ед Роджърс, главен изпълнителен директор на Rogers Investment Advisors.

„Смятаме, че централните банкери се чувстват много удобно в момента и са много уверени. Според нас ще станем свидетели на по-нерестриктивна политика, ако е необходимо, но не очаквайте някакви драматични промени в скоро време“, добави още той.

От април насам ЯЦБ запазва курса на монетарните си намеси. Тогава институцията обяви намерението си да увеличава паричната база в страната с годишен темп от 60-70 трлн. йени, за да даде тласък на инфлацията.

Заседанието на японската банка дойде на фона на подновените пазарни очаквания, че Федералният резерв на САЩ може да започне поетапно ограничаване на покупките си на активи през декември.

„Комитетът по парична политика очаква подобрение на пазара на труда, което оправдава намаляването на покупките на облигации в следващите месеци“ се посочи в публикувания в сряда протокол от последното заседание на щатската централна банка.

„Федералната комисия за отворения пазар продължава да очаква, че условията на пазара на труда ще се подобрят допълнително“, заяви от своя страна председателят на Фед Бен Бернанке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *