15-минутен удар за 100 милиона евро в Париж

Пет картини на съвременни майстори, сред тях и творба на Пикасо, са били откраднати от Парижкия национален музей на модерното изкуство. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на кмета на френската столица Бертран Деланое. Останалите четири картини са на Матис, Жорж Брак, Фернан Леже и Модиляни.

Това е най-големият обир на френски музей – откраднатите картини се оценяват на 100 милиона евро, посочва ДПА, цитирана от БТА. Според записите на наблюдателните камери кражбата била извършена от един човек, който вероятно е проникнал в музея през нощта, след като счупил стъкло на прозорец.

Обирът отнел около 15 минути. При това картините били внимателно отделени от рамките, а не изрязани. Кражбата била открита едва вчера сутринта.
В съобщения на парижкото кметство, публикувано снощи на неговия интернет сайт, алармената система в няколко от залите на музея била изключена поне от четири седмици. Компанията, която отговаряла за поддържането на системата, чакала да й доставят някои резервни части, за да възстанови охранителните вериги.

Следствието, поето от Бригадата за борба с организираната престъпност към парижката полиция, разглежда и версията дали крадецът е знаел това. Представител на Интерпол изразил пред Асошиейтед прес съмнение, че крадецът е действал сам.

Продажбата на такива картини е изключително трудна, тъй като и Интерпол, и колекционерите, и музейните власти по света вече са уведомени за кражбата и ще бъдат особено внимателни, посочва АП. На черния пазар картините могат да бъдат продадени на значително по-ниска цена от оценката, направена от изкуствоведи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *