19 милиона платени за обезщетения по дела в Страсбург

19 милиона лева са изплатените обезщетения от държавата по дела, заведени от 2005 г. досега в Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) в Страсбург.19 милиона платени за обезщетения по дела в Страсбург.

Резултат с изображение за дела страсбург

Паричните суми се изплащат на жалбоподателите от данъците на българите, но нито стотинка от тях не е върната в хазната по Закона за държавния служител и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. По тези нормативни актове държавата може да търси персонална отговорност от виновните за осъдителните присъди. Това стана ясно в парламента, където бе приет докладът на Министерство на правосъдието за изпълнението на решенията на ЕСЧП срещу България през 2017 г. Според отчета срещу държавата са заведени 623 дела и така сме на 15-о място в Европейския съюз. Постановени са 65 съдебни решения, от които по 31 дела страната ни е била осъдена. През 2018 г. решенията срещу България са 55, от които 27 са осъдителни, информира в.Труд.

В отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от депутата Филип Попов от БСП става ясно, че през 2018 г. са изплатени 1,7 милиона лева. През 2017 г. сумата е била 1 421 511 лева. През годините назад най-много обезщетения по осъдителни присъди има през 2009 г. – 3 534 000 лева.19 милиона платени за обезщетения по дела в Страсбург.

Докладът породи спор между депутатите. „Държавата не спазва закона и не завежда регресни искове срещу длъжностните лица, заради които България е осъдена“, обяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обеща, че когато дойде на власт, ще прати на съд всички отговорни лица и политици, заради които данъкоплатците са били принудени да вадят пари от джоба си.

„В закона пише, че този, който е причинил тази вреда умишлено чрез незаконосъобразни действия или бездействия, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си“, заяви Нинова.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *