2008-ма може да е най-лошата година за авиобизнеса

Безпрецедентните цени на горивата могат да доведат до загуби в размер на 10 млрд. долара за авиокомпаниите през тази година, която може да се окаже най-лошата в историята на авиацията. За това предупреди американския Конгрес президентът на Асоциацията на въздушния транспорт на САЩ Джеймс Мей. Тази година авиопревозвачите ще похарчат над 61 млрд. долара за гориво, което е малко повече от общите разходи за гориво през първите четири години на това десетилетие, допълни Мей.

Мей подчерта необходимостта от бърз контрол от страна на компетентната комисия върху пазара на фючърси на енергийни суровини.

„Водещи икономисти и експерти по света смятат, че цените на суровия петрол са ненужно високи и в по-голямата си част се дължат на пазарни манипулации и прекомерна спекулация”, каза Мей и допълни: „Ние искаме Конгресът да действа сега, не след 60 или 90 дни, и да затвори всички вратички, да направи пазара по-прозрачен и балансиран”. „Ако Конгресът не предприеме стъпки сега, тази страна няма да има жизнеспособна авиационна индустрия”, завърши Мей.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *