5 технологии, които променят медицината

Здравеопазването беше последният сектор, който дълго време се съпротивляваше срещу навлизането на дигиталните технологии, докато други индустрии, като банково дело, търговия на дребно, медии и други, отдавна ги използват за улеснение и на двете страни – предлагащите дадената услуга и нейните потребители.

5 технологии, които променят медицината.

Снимка: Pixabay

Ситуацията вече се променя и в момента към здравеопазването се насочват едни от най-големите технологични компании в света, които постепенно навлизат в медицината в помощ и на лекарите, и на пациентите. Всъщност технологичните компании се стремят да срещнат двете страни – на едната са пациентите, които искат да получават медицински услуги по-бързо и по-ефективно, докато от другата страна – здравните заведения и лекарите, които предоставят такива медицински услуги, се стремят да задоволят в максимална степен нуждите и очакванията на своите пациенти, информира infostock.bg.

Резултат с изображение за „технологии медицина“

В последния си анализ „Големите технологични компании в здравеопазването“ експертите на Business Insider Intelligence правят преглед на най-известните здравни проекти и планове на Alphabet, Amazon, Apple и Microsoft в областта на медицината и факторите, които променят здравеопазването и разширяват използването на цифрови технологии в медицината. Заедно с това очертават и съществуващите бариери, които ограничават технологичните гиганти в необятното пространство на медицината. Ето и петте технологии, посочени от анализаторите от Business Insider Intelligence, които вече променят медицината както за лекарите, така и за пациентите:

Гласови асистенти

47% от американските терапевти се интересуват от използването на гласови асистенти в професионалната си дейност. Решаването на административни задачи, като например работа с документация, отнема над 30% от времето и разходите за здравеопазване. Експертите прогнозират, че до 2025 г. пазарът на виртуални асистенти в здравеопазването ще достигне 3.5 милиарда долара.5 технологии, които променят медицината.

Преносимите устройства

Използване на преносимите устройства сред потребителите се увеличи от 9% през 2014 г. на 33% през 2018 г. Специалистите отбелязват, че подобни устройства могат да служат като мотиватор, който принуждава потребителите да водят по-здравословен начин на живот. А това от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%. Освен това, 90% от потребителите с преносими устройства са готови да споделят данни със своя лекар. Експертите прогнозират, че до 2023 г. броят на използваните преносими устройства, като фитнес-трекери (отчитат физическата активност и здравословното състояние) и други устройства, свързани с медицински показатели, ще надхвърли 120 милиона само в Съединените щати.

Резултат с изображение за „технологии медицина Гласови асистенти“

Телемедицина

Чрез телемедицината пациентите могат да се свързват с лекарите, използвайки мобилни устройства и приложения за видео разговори, а лекарите могат да наблюдават състоянието на пациентите и да вземат мерки незабавно, когато е необходимо. Телемедицината е пример как възможностите на информационните технологии могат да променя кардинално работата на лекарите в полза на пациентите. Подобни устройство и приложения могат да помогнат до 45% от всички 1.2 милиарда спешни случаи годишно, прогнозират анализаторите.5 технологии, които променят медицината.

Почти една пета от възрастното население на САЩ страда от някакво психично заболяване, но в страната има по-малко от 14.7 психиатри на 100 000 души. Тук на помощ идва телемедицината. Делът на медицинските институции, предоставящи комуникационни услуги, се е увеличил от 63% през 2017 г. на 74% през 2018 г.

57% от клиентите казват, че са готови да използват телемедицински устройства и проложения за обща консултация, информира infostock.bg.

Резултат с изображение за „технологии медицина Гласови асистенти“

Изкуствен интелект

Може диагностицира заболявания 100 пъти по-бързо от хората, да намали разходите за лечение с до 50% и потенциално да увеличи успеха на лечението с до 40%. Експертите подчертават, че с помощта на изкуствения интелект до 2030 г. може да се автоматизира до 40% от работата на болничния персонал. Почти 68% от американските организации, предоставящи медицински услуги, казват, че ще са готови да използват изкуствен интелект след година или две.

Резултат с изображение за „технологии медицина Гласови асистенти“

Транспортът в медицината

Транспортните разходи в системата на здравеопазването в САЩ достигат 150 милиарда долара годишно. Анализаторите изчисляват, че близо 3.6 милиона души в САЩ не получават медицински предписания и направления поради проблеми с транспорта. Затова, според анализаторите на Business Insider, развитието на транспортната и свързаната с нея инфраструктура може значително да повлияе върху качеството на медицинските услуги.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *