50 лидери, които ще очертаят пътя напред

Световната финансова криза ще бъде запомнена като първото предизвикателство пред глобализацията. Така започва обширен материал на авторитетния в. Financial times посветен на петдесетте човека, които се очаква да очертаят бъдещата обществено-икономическа рамка на света, предаде в. „Стандарт“.

Справянето с кризата, както и плановете за времето, които ще настъпи след нея изискват силна политическа воля и най-вече силно лидерство. Наред с качествата на отделните водачи и хора с влияние от различни страни, от изключителна важност се превръща и това как работят и координират те съвместните си усилия.

Кои са тези личности и как те могат да възвърнат увереността, необходима, за да се преобърне ходът на събитията? На тези въпроси се опитва да отговори изданието, посочвайки мястото на всеки един от тях в глобалната икономика и политика.

Класацията е изготвена въз основа на препоръки и мнения от читатели, които смятат че посочените от тях личности притежават необходимите, умения, влияние, позиция и контакти, които да им позволят да инициират и участват в дебати за бъдещето на глобализацията.

Участниците в подредбата са разделени в девет категории – политици, ръководители на централно банки, председатели на регулативни органи, управляващи директори на международни институции (Световна търговска организация, Световната банка и др), крупни инвеститори, икономисти, банкери, хора от индустрията, медийни и академични личности.

В първата част ви представихме най-изявените личности сред политиците. Днес ви предлагаме личностите, чиито решения имат най-голяма тежест сред ръководителите на централните банки, регулаторните органи и на международните институции.

Централни банкери

14. Бен Бернанке, председател на Федералния резерв в САЩ – изследовател на Великата депресия и на мерките, които централните бани взимат по време на криза, Бернанке има „идеалната“ възможност да приложи наученото в сегашната икономическа и финансова конюнктура. А наборът му от инструменти непрекъснато се увеличава, предвид редицата решения на администрацията и законодателите да формулират мерки за спиране на кризата.

15. Жан-Клод Трише, президент на Европейската централна банка. Френският финансист, който се е занимавал с редица кризисни ситуации в последните повече от двадесет години, стои зад тезата, че политическите лидери и централните банкери трябва да впрегнат още повече усилия, за да се възстанови икономическото доверие.

16. Жу Ксиаочуан, управител на Китайската народна банка. Той заема поста си от 2002 г. насам и е привърженик на тезата, че са необходими по-бързи реформи за финансовите и капиталовите пазари. Той е отговаря за китайските валутни резерви, които възлизат на повече от 2 трлн. долара

17. Марвин Кинг, управител на Bank of England

Кинг е критикуван на Острова заради политиката, която води в подкрепа на разрастването на икономиката, която той поставя пред постигането на финансова стабилност. Без съмнения обаче са неговите способности да следи и разплита глобалните икономически взаимовръзки.

18. Масааки Ширакава, управител на Bank of Japan

Макар че е разпоредител на монетарната политика във втората световна икономика, неговият предпазлив и умерен подход, дава да се разбере, че Ширакава няма да бъде в центъра на драстичните промени. Известен е с изказванията си, че възприема работата си като хоби.

19. Марио Драги, управител на Bank of Italy.
Драги получава своето икономическо образование в САЩ, като в последствие се издига до най-високите управленски нива в банката Goldman Sachs. Tой е оценяван високо заради силните си връзки от двете страни на Атлантическия океан. Като ръководител на Форума за финансова стабилност е поредният, който настоява за по-ясни регулации и засилен контрол на международните пазари.

20. Марк Кърни, управител на Bank of Canada.
Най-младият централен банкер посочен в подредбата на FT, продължава традицията на този пост да стоят хора, правещи силно впечатление с идеите и подходите си. Кърни е защитил докторска степен по икономика е работил 13 години за Goldman Sachs, като в последните 6 от тях е участвал в различни делегации на банката на международно ниво. Натрупаният опит му позволява да разбере напрежението както на банкерите, така и на органите регулиращи пазара.

21. Мигел Ордонес, управител на Bank of Spain. Първият банкер на Испания продължава да поддържа антициклична финансова политика, що се отнася до минималните резерви на банките. Централната банка също така не подкрепя извънбалансовите подразделения на банките, които донесоха значителни загуби на финансовите институции в другите страни по света.

22. Уилям Дъдли, президент на Банката на Федералния резерв в Ню Йорк. Неговата кариера обединява позиции както в централното банкиране, така и в комерсиални финансови институции, сред които и Goldman Sachs Той бе избран през януари за ръководител на подразделението на Федералния резерв, което е най-близко до финансовия пазар.

23. Жак дьо Ларозиер, почетен управител на Bank de France. През периода 1978-1987 г. той е бил управляващ директор на международния валутен фонд. Той е ръководил мисиите по време на финансовата криза в Латинска Америка, както и на девалвацията на долара спрямо японската йена и немската марка през 80-те години на миналия век постигната чрез т.нар Споразумения от Плаза (на името на популярния хотел в Ню Йорк, където е подписан документа)

Регулаторни органи

24. Адир Търнър, ръководител на Комисия за финансов надзор във Великобритания. Лорд Търнър започва работа в комисията седмица след банкрута на Lehman Brothers. В първата си публична реч този януари получи одобрението на анализаторите след представения анализ относно причините за кризата. Подходът му е подобен на този, с който е разрешавал проблеми в диапазона от пенсии до климатични промени. Очаква се по-късно през март да представи доклад, който да положи основните на реформи във финансовата система на Обединеното кралство

25. Шейла Бер, председател на Федералната комисия за защита на депозитите в САЩ.
Агенцията, която ръководи втората жена в списъка, получава възможност за значително увеличаване на правомощията върху банковата система в САЩ след представените наскоро планове на администрацията. Очаква се комисията и нейният фонд, гарантиращ депозитите на гражданите до 250 хил. долара, да бъде подложен на натиск предвид вълната от банкови фалити в САШ

26. Мери Шапиро, председател на Комисията за контрол на търговията с ценни книжа в САЩ. Нейният опит включва 20 години работа в регулаторните комисии на САЩ. Ръководената от нея комисия обаче е подложена на силна критика заради кризата на фондовия пазар и измамата за над 50 млрд. USD извършена от Бърнард Медоф. Неотдавна тя даде обещание да възвърне доверието на инвеститорите и да засили прилагането регулативните мерки.

Ръководители на международни институции

27. Хайме Каруана, генерален директор на Банката за международни разплащания. Бившият управител на Испанската централна банка, ще заеме горещия стол на базирания в Базел трезор през април. Негова отговорност ще бъде да спомогне за намирането на алтернатива, която предлага по-лесно усвояеми мерки за ускоряване на икономическия растеж.

28. Доминик Строс-Кан, управляващ директор на Международния валутен фонд. Французинът е определян като умел политик и икономист. Той, както и ръководителят на Световната банка, работят върху това да съберат необходимите средства, за да могат институциите им да се борят срещу кризата.

29. Робърт Зьолик, президент на Световната банка. Кариерата на Зьолик преминава почти изцяло в държавния и публичния сектор. Сега пред него стои предизвикателството да намери средства за банката, които да отпуска на затруднените държави.

30. Паскал Лами, генерален директор на Световната търговска организация. Хобито му – бягането на дълги разстояния, с които Лами е популярен, бяха подготвили добре французина да председателства последния форум на организацията в Доха, шеговито коментира FT. Бившият еврокомисар по търговията, обаче, има малко управленски опит. Той по-скоро може да консултира и убеждава различни кръгове, отколкото да вземе инициативата и да изчезне с градивно предложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *