6 железни американски правила за здраво сърце

Американската сърдечна асоциация формулира 6 правила за здрава и стабилна работа на сърцето. Оказва се, че за да e здрав главният мускул на нашето тяло всичко опира отново до силната воля да не се поддадем на всекидневни съблазни.

1. Не се излежавайте, увеличете физическата активност. Изследователи от университета на Канзас предупреждават, че при хората, които прекарват повече от 4 часа всекидневно в седнало положение, се повишава значително рискът от развитието на рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

2. Пазете стабилно и здравословно тегло. При повишен ИТМ нараства рискът от смъртност по най-различни причини, а резките скокове в теглото (отслабване или затлъстяване) силно уморяват сърцето.

3. Спазвайте здравословна диета. Най-полезна за организма се оказва средиземноморската диета, спязването на която намалява с 1/3 риска от развитието на сърдечно съдови заболявания. В основата на тази дета са риба, зеленчуци, плодове и растително масло.

4. Следете за нивото на холестерола в кръвта. Повишеното ниво на холестерола крие опасност от сърделни пристъпи заради блокирането на притока на кърв към сърцето. Причина за това е уплътняването на стените на артериите и стесняването на вътрешния канал.

5. Контролирайте нивото на захарта в кръвта. Повишеното равнище на захарта е пряк път към развитието на диабет и повишава 8 пъти шансът за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

6. Откажете се от пушенето. Пушенето, както предупреждават учените, се отразява пагубно на здравето независимо от възрастта на човек.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *