Природният газ ще поевтинее с над 10% от пролетта.

Природният газ ще поевтинее с минимум 10% от началото на април, прогнозира изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Петьо Иванов. Така, след като цените вече паднаха с почти една трета през 2015 г., индустрията и крайните потребители могат да планират още по-ниски разходи и за следващата година. Напълно възможно е общото намаление да достигне и 50%. То ще дойде в края на отоплителния сезон и ще засегне само потреблението на топла вода. Ще донесе и по-ниски енергийни разходи за много предприятия от тежката промишленост и най-вече на торовите заводи, които ползват газа като суровина.

Ако прогнозите на Иванов се сбъднат, това ще трябва да свали и цената на високоефективната енергия, която се произвежда от топлофикациите и заводските централи. Последното от своя страна може да се отрази и на крайната тарифа на електроенергията. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче коментира, че е рано за подобни прогнози.

Увеличаване

Основната причина за намалението е историческото дъно, което удари цената на петрола. В понеделник (21 декември) фючърсите на сорта брент с доставка през февруари достигнаха цена от 36.05 долара за барел на борсата в Лондон. Това е най-ниското ниво от средата на юли 2004 г. Така тенденцията за намаляването на цената на природния газ ще се запази поне до средата на следващата година, а ако цената на петрола се задържи на сегашните си нива, може да продължи и през есента.

Цената на природния газ, който „Булгаргаз“ купува по дългосрочен договор от „Газпром“, е тясно обвързана с цените на алтернативните горива за 9 месеца назад. Това е и основната причина за очакваното намаление от пролетта. Друго основание за снижаването, което може да се очаква от април, е, че в ценообразуването няма да влизат количества газ от газохранилището „Чирен“, купувани на по-висока цена, които ще бъдат изчерпани дотогава, обясни Иванов.

Малко снижение от януари

От началото на 2016 г. цената на природния газ ще бъде намалена с далеч по-скромните 2.32%, с което той ще струва 405.56 лв. за 1000 куб. метра през първите три месеца на годината. Тепърва обаче предстои работната група на енергийния регулатор да разгледа възраженията на „Булгаргаз“ относно това как е изчислена новата цена, тъй като компанията беше предложила по-малко намаление от 2.10%. Петьо Иванов изрази притеснение относно определената норма на възвращаемост на дружеството, която е понижена до 8.94%.

Макар и минимално, намалението от януари ще остане в топлофикациите, а Иванов посочи, че се надява тези допълнителни средства да бъдат използвани за по-добро разплащане с „Булгаргаз“.

Окончателното решение на регулатора за цената ще бъде взето на закрито заседание на 30 декември.в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *