75% от данъкоплатците са жертви на НАПлийкс

Поне 75% от данъкоплатците са с изтекли лични данни след безпрецедентната хакерска атака в информационните системи на НАП. От приходната агенция твърдят, че в първия ден след пускането на специалното приложение за проверка са направени над 500 000 справки. При това в 75% от случаите се оказва, че има неправомерно изтичане на данни, и само в 25% – че няма.

Свързано изображение

Ако се включат и българите в чужбина, делът на засегнатите от НАПлийкс ще е много по-голям. Тези наши сънародници обаче към момента няма как да направят справка, освен ако не притежават телефонен номер от български мобилен оператор. Приходната агенция обеща тези дни да пусне специална линия, на която българите зад граница ще могат да търсят информация.

Междувременно НАП даде напътствия по най-актуалния в момента въпрос: Какво да направя, ако справката сочи, че има незаконно разпространени мои лични данни? „Няма нужда от извънредни действия, вкл. смяна на лични карти“, съветват данъчните. НАП уверява, че няма „непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото ви или да поеме задължения от ваше име“, като се позовават на твърдения на Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

От приходната агенция продължават да твърдят, че само за 189 българи съществува сериозен риск от злоупотреба заради изтичането на голям набор от лични данни. ИТ експерти обаче предупредиха, че подобна опасност има за над 47 000 души. Продължава да виси без отговор въпросът кога данъкоплатците, които фигурират в НАПлийкс, ще научат точно кои техни данни са били „хакнати“. Не е ясно дали изобщо НАП смята да предостави конкретна информация, информира в.Сега.

В момента в приходната агенция продължават да сравняват изтеклите файлове с реалните бази данни, за да се види дали няма дописване или други манипулации. Така НАП обясниха забавянето на по-конкретна информация. Не е ясно колко време ще продължи съпоставянето, което би трябвало да обхване 80 милиона записа. Засега е достатъчно да се запознаете с препоръките ни във връзка с личните данни, казват от НАП.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *