75% твърда заплата, до 25% бонуси

Реформата в публичния сектор предвижда нова структура на работната заплата – 75% от заплащането да е основна заплата, а 25% да е гъвкаво, допълнително възнаграждение. Това каза на пресконференция в МС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде агенция „Фокус“.

Той каза още, че средно за цялата държавна администрация основната заплата е малко над половината от цялото заплащане, което един среден служител получава. Между министерствата обаче имало големи разлики в размера на сумата от заплатата, която идва по различни други линии, включително като допълнително материално стимулиране. Близо 95% от възнаграждението в МВР и МО е „твърда” заплата, а в други, като МФ и МРРБ, тя била под 40%.

Предложението е в рамките на година заплащането да се изравни по тази схема, за МО и МВР е било необходимо повече време.

Ще бъде предложено 75% от спестените пари от ведомствата да остават при тях като фонд „Работна заплата”, за да се използват за бонуси и допълнително материално стимулиране, обясни министърът. Предложението е новите правила да влязат в сила от 1 януари 2011 г.

С 10,6 на сто е оптимизирана числеността на държавната администрация, съобщиха от МС, като цитираха доклад на Дянков, представен на правителственото заседание днес. Към края на март т.г. заетите в публичния сектор са 440 хиляди души, от които над 87 хиляди са в държавната администрация, в това число общинска и областна, а 61 хиляди са служителите в системата на МВР. Около 9 хиляди са служителите в министерствата. Има временен парадокс – докато се намалява броят на служителите в публичния сектор, се увеличават разходите, заяви Дянков.

Причината е, че като се освобождава бройка, се изплащат определен брой месеци обезщетения по закон. Ще се обединяват и административни структури, каза още министърът и даде пример с предложението на новия здравен министър да се слеят РИОКОЗ и РЦЗ в страната.

Подобни идеи има и от МЗХ и други министерства. Броят на служителите, които доскоро са получавали двойна заплата, е намалял значително, стана ясно от думите на Дянков.

Техните възнаграждения също ще бъдат обвързани с постиженията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *