800 милиона евро губят френските животновъди заради руското ембарго

Френски животновъди са загубили 800 милиона евро заради руското ембарго, което Москва удължи с още една година. За една година руското ембарго върху европейските земеделски стоки се е отразило тежко на френските фермери. Това заключава радио „Франс енфо“ в обзор на ситуацията. Най-сериозни се оказват последците за производителите на свинско месо, чиято продукция е блокирана от 18 месеца.

Дотогава френският внос на свинско в Русия е възлизал на 70000 тона. Загубите за сектора са стигнали до 800 милиона евро, съобщава председателят на федерацията на френските фермери – свидевъди, които наскоро протестираха срещу ниските изкупни цени на месото, към които ембаргото идва като допълнителна тежест.

„Русия беше интересен пазар за нас, но за един миг загубихме всичко“ – споделя производител на ябълки, лишен от износа на 10% от продукцията си.

Според френското външно министерство износът за Русия е спаднал с 23%. „Франс енфо“ отбелязва, че положението се влошава, тъй като Русия е започнала да унищожава западните стоки, които досега е връщала обратно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *