Crowdfunding се утрои, стана индустрия за близо 16 милиарда долара

Краудфъндинга като метод за групово финансиране е регистрирал подем през миналата година, анализът показва, че и 2015-та ще бъде още по успешна.

Много фирми и физически лица от цял свят са събрали за миналата 2014г. 16 млрд. долара чрез този вид финансиране. Това се твърди в публикуван доклад на изследователската компания Massolution и според нея това представлява ръст от 167 процента в сравнение 2013 г., когато са били набавени 6100 милиарда щатски долара.

След изключителното високото постижение в посочената година, може да се очаква, че този вид финансиране вероятно ще реализира още по-добри резултати. Докладът допълва, че през същото това време се очаква индустрията да генерира 34,4 млрд. долара.

Желанието да се вгледаме и разберем дейността на crowdfunding, може да сравни като опит да прегърнем октопод с всичките негови пипала. В момента съществуват около 1250 активни платформи crowdfunding, което означава, че тази система на финансиране въобще не е може да бъде обвинявана в монополно положение.

Kickstarter – една от водещите платформи за краудфъндинг, която държеше изключително добри позиции, постепенно започна да отстъпва и на други и така изгуби част от своята актуалност и популярност. Поради това развитие на краудфъндинг средата се създадоха условия и за други платформи като GoFundMe, която успя да узурпира съществен дял. Така базираната в Сан Диего платформа успя да привлече 470 млн. долара от 6 млн. донори през 2014 г., докато находящата се в Бруклин, Ню Йорк, Kickstarter е привлякла приблизително 444 млн. долара през миналата година от 3,3 млн. донори.

Въпреки, че този вид финансиране е до голяма степен обект на предприемаческа работа и усилия, се забелязва и друг интересен факт, а именно привличането на вниманието на големите корпоративни гиганти. Но причините за това надхвърлят общоприетото предназначение на тези платформи. Едрите акули също се прицелиха в този вид финансиране и го използват като инструмент и програма за пазарно изпитване на иновационни портфейли и изследователски разработки, заяви Каръл Еспоти – главен изпълнителен директор и основател на Massolution и на сайта Crowdsourcing.org. Наблюденията сочат, че големи световни компании виждат тези модели като дигитален инкубатор за насърчаване на нови идеи и човешки капитал. Това от своя страна създава възможност да се образуват смислени и качествени взаимоотношения с клиентите.

Интересен е фактът, че докато този вид финансиране се е използвал за всичко – от инвестиране в недвижими имоти до подкрепа на музиканти, сега най-голямата част от средствата, получени през миналата година, е била използвана за стартиране на бизнес.

По статията работи: Иван Божурин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *