Facebook се доближава до 2 млрд. потребители.

Facebook е все по-близо до кота от 2 млрд. потребители, като за първото тримесечие на годината основателят и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг се похвали с достигането на 1.94 млрд. души, които използват социалната мрежа, пише Reuters.

Освен тези добри новини във Facebook могат да са доволни и от огромния скок на приходите и печалбата. Постъпленията за периода възлизат на 8.03 млрд. долара – повишение с 49% спрямо миналата година. Печалбата е нараснала още повече – със 76%, до 3.06 млрд. долара. Главната причина за повишението на приходите са мобилните реклами, които носят все повече пари в глобален мащаб, но в които Facebook и Google държат най-голям дял.

В момента Facebook търси нови възможности за мобилните си реклами. Компанията очаква забавяне на растежа на приходите към края на годината, но все още има надежда, че чрез нови възможности към рекламния си бизнес ще може да задържи високите нива на ръст. Акциите на Facebook спаднаха в четвъртък с 2.4% до 148 долара, но след като във вторник приключиха деня на борсата на най-високото си ниво в историята – 153 долара за една акция. Така две седмици преди петата годишнина от излизането на борсата на Facebook акциите на компанията са близо до историческия си връх и продължават позитивната тенденция, която се наблюдава от публичното предлагане през 2012 г. насам.

Финансовият директор на Facebook Дейвид Уенър коментира пред инвеститорите след тримесечния доклад, че ръководството очаква спад на растежа на приходите от бизнеса с реклами. При предишни представяния на резултати Уенър на няколко пъти предупреждаваше, че Facebook е достигнала „рекламния си таван“ – или, казано с други думи, броя на рекламите, които социалната мрежа може да предложи на една страница на потребителите си, преди да започнат масови оплаквания. Подобни предупреждения за препълване с реклами имаше и ноември миналата година, както и през февруари, но все още не се наблюдава спад на растежа.

Социалната мрежа търси нови възможности при рекламите, включително и такива в средата на видеосъдържанието, на които залага, и това може да се окаже нов двигател на растежа. Според Уенър и Зукърбърг обаче тези планове са още в ранна фаза.

Друго притеснение на Facebook е, че през тази година се очаква разходите й да се увеличат с 40 до 50%, което да се отрази осезаемо на бъдещата печалба. „Гледайки към 2017 г. и в по-дългосрочен план, има редица инициативи, за които вярваме, че са важни за обществото и за нас като компания. Подкрепата ни ще се отрази на печалбата“, коментира пред инвеститорите Уенър. Според анализаторите от Edward Jones именно това изявление е довело до спада в цената на акциите

Близо до двата милиарда

Социалната мрежа продължи да се доближава до целта от два милиарда активни месечни потребители, като в момента тя има 1.94 млрд. Очакванията на анализаторите бяха по-ниски. Освен това Facebook се похвали и с 1.3 млрд. активни потребители всеки ден. Проблем пред Зукърбърг са обвиненията, че платформата не се справя с контролирането на тези потребители и там все по-често се вижда съдържание, включващо убийства, самоубийства, порнография и други неща, които се отразяват лошо на имиджа на компанията, информира capital.bg. Планът на Facebook е да наеме 3000 служители, които да работят специално за свалянето на подобни материали.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *