Fitch постави рейтинга на Япония под негативно наблюдение

Кредитната агенция Fitch Ratings изрази опасенията си, че планът на японския премиер Шиндзо Абе да отложи второто повишаване на данъка върху продажбите може да направи предишната му цел за намаляване на бюджетния дефицит невъзможна, предава WBP Online.

Миналата седмица Moddy's отправиха сходно предупреждение, като направо понижиха рейтинга на Япония. Агенцията цитира „растящата несигурност“ относно ситуацията с дълга и продължаващия провал на премиера Шендзо Абе да вдигне на крака третата по големина в света икономика.

Днес от Fitch са поставили Япония в негативния си списък за наблюдение. От агенцията твърдят, че забавянето на увеличението на данъка върху продажбите поставя под въпрос целта на правителството на Абе да намали огромния дълг на страната.Въпреки това агенцията запази кредитния рейтинг на ниво „А+“, който тя описва като такъв в горната част на средния клас.

„Решението на японското правителство да забави увеличението на данъка върху продажбите потвърждава негативните перспективи, посочени в доклада ни от май месец, освен ако не бъдат обявени равностойни и постоянни фискални мерки в предстоящия бюджет“, заяви в изявление рейтинговата агенция.

Изправен пред лошите данни за растежа през третото тримесечие, миналият месец Абе обяви, че планираното за следващата година увеличение на данъка върху продажбите ще бъде отложено. Нещо повече, той свикапредсрочни избори за 14 декември, които той описа като референдум за неговата политика за растеж, известна като „Абеномика“.

„Забавянето предполага, че за правителството ще бъде невъзможно да постигне предварително заложената цел за намаляване на първичния бюджетен дефицит до 3,3% от БВП до март 2016 г.“, заявиха от Fitch.

Абе повиши данъка от 5% на 8%, което се случва за пръвпътв Япония от 17 години. Той обеща, че така ще намали огромния държавен дълг, който е повече от два пъти по-голям от икономиката на страната и е най-тежкият сред развитите държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *