Westinghouse: Преговаряме с България в рамките на закона

Westinghouse Electric се ангажира единствено с процеси и процедури, които са в пълно съответствие с европейското и българското законодателство, съобщиха от американската компания във връзка с новината за строителството на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

До момента всички предварителни разговори с настоящото и предишните правителства са изцяло в нормативната рамка на законодателството на ЕС и България, гарантират от компанията, цитирани от БТА.

Припомняме, че при връщането си от САЩ енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че е имал среща с ръководството на компанията и са обсъдени възможностите за строителството на нов блок в ядрената ни централа.

Тогава Стойнев изрази и своето очакване да няма търг за избор на технология, защото реакторът на Westinghouse е най-модерният и сигурен на този етап.

Това изказване обаче беше посрещнато негативно – експерти и опозиционни политически партии коментираха, че липсата на търг означава неясни условия и е нарушение на европейското законодателство. От ГЕРБ дори се заканиха да сезират енергийния комисар Гюнтер Йотингер по казуса.

По-късно премиерът Пламен Орешарски успокои, че изборът на изпълнител не е предрешен и намекна, че търгове ще има. Съмненията, че Стойнев не е работил с мандат на правителството пък бяха опровергани от самия енергиен министър, който категорично заяви, че е действал със знанието на Министерския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *