Екоминистерството загуби дело за Пирин

Организации от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ спечелиха на първа инстанция дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на министъра на околната среда и водите за Пирин, съобщиха вчера от коалицията. Това означава, че новият план за управление на Национален парк „Пирин“ трябва да бъде подложен на екологична оценка.

Екозащитниците атакуваха решение от март 2017 г. на тогавашния служебен министър на околната среда Ирина Костова планът да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от „Натура 2000″, съвпадащи с границите на парка. Тези промени предвиждат 12.5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сеч върху 60% от територията на националния парк. Решението на съда може да бъде обжалвано на втора инстанция.

Коалицията заведе и второ дело за Пирин – срещу решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“. ВАС е насрочил първото си заседание по това дело за 14 май, информира в.Сега.

Вчера стана ясно и за осъдително решение на Европейския съд, според което България трябва да разшири европейската екологична мрежа „Натура 2000″ в Рила. Българското правителство отлагаше това 10 години. Сега ще трябва да платим разноските по делото, но финансова санкция за страната няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *