Какво точно се крие в протеиновите добавки?

Почти всички протеинови прахчета съдържат значителни концентрации на поне един тежък метал, сочи ново лаборторно изследване. 55% от тях съдържат и пластификатори, които увреждат хормоналната система и пораждат рак.

Мнозина любители на фитнеса обичат да си проготвят протеинови напитки след спорт. Те слагат в блендера вода и кокосово мляко, например, евентуално супена лъжица тахан или бадемово масло, малко замразени плодове и голяма мерителна лъжица протеинов прах. След това се наслаждават на вкусен шейк, който би трябвало да им помогне да възстановят силите си и да укпреят мускулите си. Сега обаче е спорно доколко това е наистина полезно за здравето.

В рамките на „Проучването на протеиновите прахове“ 2018 са тествани 134 от най-популярните марки протеинови прахове в САЩ. Те са избрани въз основа на данни от сайтовете за продажби като Amazon и списци с най-добре продаваните продукти от специализираните уеб-магазини за фитнес. Продуктите включват конвенционални протеини на база суроватка и яйца, веган и растителни протеини, органични и неорганични видове.

Всички те са тествани за наличие на тежки метали (включително арсен, кадмий, олово и живак), пестициди, BPA / BPS (пластификатори, които смущават ендокринната система), остатъчни разтворители, микотоксини, меламин и негови аналози и остатъци от антибиотици.

Резултатите от теста показват, че почти всички протеинови прахове съдържат откриваеми нива на поне един тежък метал. 55% са положителни за BPA. Това е тревожно, тъй като BPA е известен като вещество, което силно смущава хормоналната система, и е свързан с проблеми като рак на гърдата, рак на простатата, нисък брой сперматозоиди и деформацията им.

При растителните протеини са отчетени по-високи нива на замърсяване в сравнение с тези, базирани на суроватка. Според медици, това може да се дължи на факта, че растенията са по-склонни да абсорбират тежките метали от почвата, в която се отглеждат.

 

 

greentech.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *