Различията в доходите са твърде големи според 91 % от българите

Европейската комисия представи днес проучване за оценката на гражданите на ЕС за справедливост. Според данните, цитирани от БТА, 53 на сто от европейците заявяват, че повечето неща, които се случват в живота им, са справедливи, докато на това мнение са едва 38 на сто от българите.

В добро здраве твърдят, че са 61 на сто от българските граждани и 78 на сто от останалите в ЕС. Щастливи се чувстват 83 на сто от хората в ЕС и 62 на сто от българите.

Повече от двойна е разликата в отговорите на въпроса за усещането за равни възможности за напредък в живота – 58 на сто от хората в ЕС се чувстват на равен старт с останалите, докато в България на това мнение са едва 32 на сто. Според проучването българите поставят на водещо място необходимостта да бъдат здрави, за да напреднат в живота (73 на сто срещу 48 на сто в ЕС).

Да познаваш правилните хора„, за да постигнеш напредък, е отговорът на 22 на сто от останалите европейци и на 56 на сто от българските участници в допитването.

Да имаш късмет“ е отговорът на 21 на сто от хората в ЕС и на 60 на сто от българите.

Да имаш политически връзки“ отговарят 10 на сто от европейците и 37 на сто от българските участници.

Мнозинството българи (91 на сто) и европейци (84 на сто) заявяват, че различията в доходите са твърде големи. Мнозинството у нас и в останалата част от ЕС (81 на сто) са на мнение, че за да се промени това, правителствата трябва да вземат мерки. Във всички държави от ЕС, с изключение на Дания, над 60 на сто са съгласни, че правителствата следва да предприемат мерки, за да намалят тази разлика.

Като цяло европейците не са убедени, че правосъдието и политическите решения се прилагат по еднакъв начин в техните държави, т.е. независимо от общественото положение, богатството и връзките на хората. Повечето граждани на континента са на мнение, че неравенството в доходите е прекалено голямо и че правителствата следва да предприемат мерки за отстраняването му. По-малко от половината вярват, че равните възможности и общественото им положение са се подобрили с времето.

Основните оценки от проучването се отнасят до образованието, доходите, общественото положение. Те разглеждат също възприятието за миграцията и глобализацията. Миграцията е една от причините за увеличаването на неравенствата, се посочва в документа. Над половината от участниците в допитването са на мнение, че хората имат равни възможности, за да напреднат в живота (58 на сто). В Дания съгласни с това твърдение са 81 на сто, а в Гърция – едва 18 на сто.

Само 39 на сто вярват, че справедливостта винаги побеждава, а едва 32 на сто са съгласни, че политическите решения се прилагат по еднакъв начин за всички граждани. Хората са по-склонни да възприемат събитията като справедливи, ако са по-добре образовани, по-млади и в по-добро финансово положение, допълва ЕК.

Според над 90 на сто от участниците в допитването доброто здраве и качественото образование са съществени или важни за постигането на напредък в живота. Усилената работа и познаването на подходящите хора също се отчитат като съществени или важни от над 90 на сто. За по-маловажни се възприемат произходът от богато семейство, наличието на политически връзки, етническият произход или полът.

По-малко от половината (46 на сто) са на мнение, че възможностите за напредък в живота са по-равни, отколкото преди 30 години. Близо половината (47 на сто) от европейците са на мнение, че глобализацията е нещо добро, докато 21 на сто са на противното мнение. Според 39 на сто миграцията е нещо добро, докато за 33 на сто е лошо.

 

Кольо МИТОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *