САЩ искат да намалят с $200 млрд. дисбаланса с Китай

САЩ са предоставили на Китай дълъг списък с искания относно двустранната търговия, вариращи от незабавно намаляване на търговския дисбаланс с 100 млрд. долара годишно до цялостно прекратяване на китайското правителствено подпомагане за напреднали технологии, съобщава „Уолстрийт джърнъл“. Вестникът цитира документ, изпратен на властите в Пекин преди стартиралите вчера двудневни търговски преговори на високо икономическо и политическо ниво. В документа се отбелязва, че търговските отношения между САЩ и Китай са „значително дебалансирани“. В същото време се посочва, че американските инвестиции и продажбите на услуги в Китай продължават да бъдат „силно ограничени“, като се добавя, че китайските индустриални политики „представляват сериозен проблем за икономиката и сигурността на САЩ“. Междувременно „Уолстрийт джърнъл“ съобщава, че китайските власти вярват, че това предложение на САЩ е „несправедливо“, според хора, запознати с преговорите в четвъртък и петък. От агенцията допълват, че американски представители отказват да коментират наличието на подобен документ.

Документът е бил предоставен на китайски официални представители преди стартиралите вчера разговори, които се състояха в правителствения комплекс Diaoyutai Guesthouse в Западен Пекин. За да бъде намерено решение на търговските отношения, американският документ предлага на Пекин план от осем точки и призовава Китай да промени политиката си в рамките на година или две. В него също така се посочва, че САЩ са готови да преговарят по направените от тях предложения.

Първата молба от страна на САЩ е Китай да намали двустранния търговски дефицит с най-малко 200 млрд. долара до края на 2020-а година. Трябва да се има предвид, че двустранният дефицит при търговията със стоки между САЩ и Китай възлезе на 375 млрд. долара през миналата година, като президентът Доналд Тръмп многократно заяви, че иска Пекин да намали дефицита със 100 милиарда долара годишно. САЩ също така са поискали от Китай незабавно да прекрати предоставянето на субсидии и на друга помощ за напреднали технологии, очертани в плана на китайското правителство „Made in China 2025″. Този план на пекинските власти има за цел в бъдеще Китай да доминира в международен план в производството и промишлеността – от роботиката и авиацията до превозните средства, базирани на нова енергия.

В същия документ се настоява Китай да намали митническите тарифи за „всички продукти в некритични сектори“ до нива, които не са по-високи от нивата, прилагани от САЩ за вноса. Белият дом настоява властите в Пекин да не налагат наказателни тарифи на американската фермерска и земеделска продукция. Освен това се иска от Китай да гарантира, че няма да предприема ответни негативни действия спрямо САЩ във връзка със споровете за интелектуална собственост. В документа се настоява Пекин да оттегли своите жалби в тази област пред Световната търговска организация.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *