Абеномиката с нова порция мерки срещу демографските предизвикателства

Японското правителството представи нова порция от мерки, насочени към осигуряване на растеж на фона на демографските предизвикателства, включително по-широкото използване на чуждестранни работници и облекчаване на трудовите регламенти за административните служители.

Документът, озаглавен „Стратегия за съживяване на Япония“, осигурява почти пълна картина на цялостния план за растеж на Шиндзо Aбe, който министър-председателят ще представи официално в края на юни, пише Financial Times.

Според икономисти и инвеститори поглеждането към бъдещето е от съществено значение за успеха на Aбеномиката, която досега бе задвижвана от смекчаване на паричната политика и засилване на публичните разходи.

По думите на Абе планът „ще събори стени…, които опитвахме да бутнем много пъти преди, но не бяхме в състояние да успеем“.

Представените промени се фокусират по-специално върху стопяващото се население на Япония. Очакванията на правителството са до 2060 г. населението на островната страна да се свие от сегашните 127 млн. до около 87 млн.

За да стимулира по-активното участие на жените в работната сила, Токио заяви, че ще изгради повече центрове за дневни грижи на деца, което ще позволи на майките им да се върнат към работните си ангажименти по-рано от предвиденото. Властите също така ще обмислят промяна на данъчните и пенсионни правила, които понастоящем благоприятстват престоя у дома на жените.

Като част от тласъка за подобряване на корпоративната производителност, правителството обмисля да премахне задължителното допълнително заплащане за извънреден труд на служителите от административния сектор. Засегнати ще бъдат професионалните работници в определени трудови категории, които имат доходи от над 100 000 долара на година.

„Японската икономика премина през драстична промяна през последната година и възвръща силата си. Ние признаваме, че сега е добро време и последният шанс за нас да предложим смели действия“, каза Акира Амари, министър на националната стратегия и икономическа политика.

Същевременно нагласите към японските акции следва да започнат да се подобряват отново след представените дългосрочни икономически реформи, смятат анализатори.

„Мисля, че последните ходове от администрацията Aбe ще бъдат много важни за нагласите, особено за глобалните инвеститори, които изгубиха известна вяра в усилията за реформи“, заяви пред CNBC Чарлз Бланкли от базираната в Сан Франциско Gemmer Asset Management.

„Мисля, че настроенията видимо ще се преобърнат през втората половина на тази година“, допълни той.

По думите му компанията му се е държала неутрално към японския капиталов пазар, защото не е виждала структурните промени, на които се е надявала. „Сега мисля, че ги получихме и че това ще ни накара да увеличим нашата позиция“, отбеляза Бланкли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *