Австралия и Сингапур подписват търговски споразумения за 25 години

Министър-председателят на Сингапур Ли Сян Лун стана днес първият лидер на тази страна, направил изявление пред австралийския парламент, съобщи ДПА.Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул се срещна в столицата Канбера с Ли, който е на двудневно посещение в Австралия, в рамките на което двете страни се очаква да подпишат важен договор в сферата на отбраната.
В реч на съвместно заседание на двете камари на австралийския парламент, сингапурският министър-председател изтъкна историческите отношения и естественото партньорство между двете страни.
Много австралийски войници са загинали, докато са бранили Сингапур от японските войски през Втората световна война, припомни Ли. Сингапурският премиер увери, че страната му няма да забрави тяхната саможертва.
Сингапур и Австралия гледат на САЩ като на гарант на мира и стабилността в региона, подчерта Ли. В същото време той наблегна на необходимостта от засилване на тяхното сътрудничество с Китай – най-големия търговски партньор и на двете страни.
Очаква Ли и Търнбул да подпишат търговски споразумения и отбранителен пакт със срок на действие 25 години.
Според информация на министерството на отбраната на Австралия новото съглашение предвижда Сингапур да реализира програма за разширяване и модернизация на две австралийски военни бази. В замяна страната от Югоизточна Азия ще получи възможност през следващите 25 години ежегодно да праща на обучение в тези бази по 14 000 военнослужещи за срок от 18 седмици, съобщи ТАСС.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *