Австралия стресна пазарите с лихвеното си решение

Централната банка на Австралия взе решение да запази основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 3,75 на сто. Така институцията поднесе изненада на пазарите, които бяха уверени в ново повишение на лихвата заради добрите икономически данни.
В мотивите на банката се посочва, че основната причина за решението е желанието да се преценят ефектите от предходните три повишения на лихвата преди да се прибегне до нова промяна на монетарната политика.
От октомври насам институцията повиши лихвата на три пъти с по 0,25 процентни пункта, с което зае коренно противоположна на политиката на останалите развити държави.
Ръководителят на централната банка Глен Стивънс остави вратата за бъдещо затягане на монетарната политика отворена като обясни, че в случай на подобрение на икономиката на страната може да се прибегне до ново вдигане на лихвата.
„Това е пауза, а не края“, коментира за CNBC Питър Джоли от National Australia Bank. „Просто те направиха тази пауза по-рано отколкото се очакваше“, посочва той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *