Австрия ще въвежда данъци за дигиталните гиганти

Австрийският канцлер Себастиан Курц се ангажира днес страната да обложи с данък дигиталните гиганти, наричани обобщено ГАФА (Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и др.), следвайки примера на Франция, предаде Франс прес.Междувременно продължават преговорите с оглед ЕС да приеме данъци върху дигиталната икономика, напомня агенцията. Австрия следва примера на Франция, която обаче смята да въведе от 1 януари данък върху дигиталните гиганти, без да изчаква решението на ЕС, и Австрия се кани да направи същото.
„Ще е само справедливо гигантите от дигиталната сфера, действащи в Европа, да плащат справедлив дял от данъците. Освен евентуалната норма на европейско ниво ще действаме и на национално равнище“, заяви Курц, цитиран в комюнике.
„Ще въведем дигитален данък в Австрия“, изтъкна той. По думите му страните-членки на ЕС „по принцип са съгласни, че има нужда от такова облагане“.
„Целта е ясна: става дума да обложим предприятия, събиращи колосални приходи онлайн, върху които не плащат на практика никакъв данък, например (социалната мрежа) Фейсбук и (компанията за електронни продажби) Амазон“, уточни Курц.
Канцлерът е възложил изпълнението на задачата на своя финансов министър Хартвиг Льогер, който ще представи подробности за новия данък в началото на януари.
След това дигиталният данък ще влезе в сила в рамките на фискалните реформи, замисляни от австрийския кабинет до 2020 г.
От своя страна френският данък за дигиталните гиганти няма да обхваща само преките продажби, но и приходите им от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни.
Според действащото европейско законодателство американските хай тек гиганти могат да декларират всичките си европейски приходи в произволно избрана страна-членка на общността и на практика се насочват към държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург.
Така дигиталните компании плащат в ЕС като данъци средно 9 на сто срещу 23 на сто за останалите фирми, изчисли еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.
За вземане на решение по данъчните въпроси се изисква консенсус на всички страни от ЕС, но проектодирективата, целяща по-ефикасно облагане на ГАФА, среща съпротива от страна на Ирландия, Дания и Швеция; съмнения изразява и Германия, отбелязва агенцията.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *