Адвокатите на „килърите”: Такова дело няма!

Така един от адвокатите на Петър Стоянов-Сумиста – Николай Беров, коментира присъдите по делото „Килърите“. Фактите от миналата седмица: Шуменският окръжен съд наложи доживотен затвор без право на замяна на Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца и Георги Вълев.Присъдите са за участие в организирана престъпна група и за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София.
 
Считаният за лидер на организираната престъпна група Стоянов бе признат за виновен по обвиненията за подбудителство и помагачество при убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на Борислав Георгиев. Тримата подсъдими ще излежават присъдите при специален режим.
На пресконференция в БТА, продължила час и половина, четирима от защитниците на част от подсъдимите обясниха, че по делото са работели правилната прокуратура и правилният съд.
Според другия адвокат на Сумиста Иво Найденов това, което се е случило в Шумен е било „брутално погазване“ на закона и НПК с цел да се постанови акт в полза на прокуратурата.
„Още от първия ден с оглед на отношението, показано към подсъдимите, и цялата обстановка, която се създаде, ние знаехме, че няма да има справедлив процес“, заяви Найденов. Според него подсъдимите, макар и с все още невлезли в сила присъди, са се превърнали в заложници на нечии амбиции и желания. По думите му събраните доказателства не са безспорни и категорични, а са нагласени.
„През цялото време ние наблюдавахме един безпрецедентен, невероятен, изключителен натиск върху съда и свидетелите“, коментира от своя страна адвокат Асен Асенов, защитник на Янко Попов-Туцо. „Тези кошаревски свидетели бяха манипулирани, а показанията им монтирани. Съдът беше майка и баща за Шуменската прокуратура и мащеха за защитата“, възмути се още Асенов.
Според адвокатите по време на процеса са допуснати десетки съществени процесуални нарушения.
Адвокат Розалия Атанасова, защитник на Васил Костов-Кеца, изрази своето притеснение от факта, че през целия процес в съда в Шумен е присъствал и шефът на антитерористичния отдел на ГДБОП Валентин Цоновски. „Дори, когато беше атентатът в Сарафово, той не беше там, а стоеше в Шумен“, недоумява още Апостолова.
Според нея вътрешният министър Цветанов през цялото време е задавал тона на нещата. Тя го призова и да бъде по-внимателен при изказванията му в медиите. „Не може той няколко часа преди съдът дори да е чул пледоариите ми, да казва, че тези хора ще бъдат осъдени и че това е успех за МВР.„Успех за МВР е тези хора да бъдат съдени, но дали ще бъдат осъдени е работа на самия съд“, подчерта адвокат Апостолова.
Защитниците допускат в скоро време техните клиенти да станат обвиняеми и за други неразкрити убийства през последните години. Поводът:  преди няколко дни вътрешният министър коментира пред медиите, че след като станат ясни присъдите по това дело МВР започва активни действия за разкриване на съпричастността на подсъдимите и към други тежки престъпления.
„След като Цветан Цветанов каза, че ще има обвинения, ние няма защо да не му вярваме“, заяви адвокат Николай Беров. Той добави, че те нямат притеснения от нови обвинения, а от скалъпени дела.
Според адвокатите следващите сигурни обвинения са за убийствата на Юри Галев и на Владимир Филев и Георги Георгиев. Притеснителното за юристите обаче е, че се прави опит тези дела да се работят отново от правилната прокуратура и да се гледат от други съдебни райони. Те изразиха недоумение защо това се случва, след като имаме вече функциониращ специализиран съд.
Адвокатите коментираха и че е направен опит да се вкара политически нюанс в това дело. Иво Найденов бе категоричен, че неговият клиент – Сумиста, не е бил политически ангажиран нито с БСП, нито с ГЕРБ.
Припомняме, неколкократно вътрешният министър коментира, че Сумиста е в близки отношения с президента Георги Първанов.Найденов обясни, че в съвсем скоро време Сумиста ще разказва за негова среща, проведена във Варна с вътрешния министър Цветанов в нощта на убийството на Юри Галев.За тази среща преди време в медиите оповести и лидерът на РЗС Яне Янев, по чия инициатива е била проведена и какво точно е говорено на нея, както и за изхода.„Петър Стоянов ще даде съвсем скоро подробности, но аз ви призовавам да питате и други участници в нея“, добави още Иво Найденов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *