АЕЦ „Козлодуй“ с висок ръст на печалбата

АЕЦ „Козлодуй“ приключи първото полугодие на 2017 г. с положителни финансови резултати, като печалбата на дружеството след данъчно облагане е 33,9 милиона лева. Това съобщават днес от пресцентъра на атомната централа край брега на Дунав.Печалбата на дружеството за същия период на предходната година е била 236 хиляди лева, се уточнява в съобщението. Приходите от дейността на атомната централа са 418 милиона лева. Ръстът спрямо първото шестмесечие на 2016 г. е 22 милиона лева.
АЕЦ обезпечава със собствени средства изпълнението на дейностите по осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените блокове и изпълнението на инвестиционните проекти за продължаване на срока на експлоатация и за повишаване на мощността им, се допълва в съобщението. Принос за добрите финансови резултати има както отличната работа на екипа на атомната централа, така и намаляването на размера на вземанията от НЕК ЕАД и значително по-благоприятната, в сравнение с миналата година, пазарна среда.
Положителната тенденция продължава и през юли 2017 г. , посочват от АЕЦ. В края на месеца са отчетени приходи от продажба на електрическа енергия по регулирани и свободни цени на стойност почти 96 милиона лева. Това е най-високият размер на месечни приходи от продажби за АЕЦ „Козлодуй“ от стартирането на либерализацията на енергийния пазар в страната през 2004 г. до момента, допълват от пресцентъра на дружеството.

От 1 юли 2017 г. токът от АЕЦ Козлодуй поскъпна с 83% и да струва 5,49 ст./кWh, като пак ще е най-евтин. За сравнение цената на електроенергията от малките фотоволтаици по покривите ще е 27 ст./кWh, а на тока от тор 48 ст./кWh. Това се дължи на продължаването на субсидиите за производството на ток от така наречените възобновяеми енертгйни източници /ВЕИ/.

В последно време се появява предложение за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ. Проектът се появява вследствие на забавянето на строежа на АЕЦ Белене, и ако бъде започнат, вероятно 7 и 8 блок ще бъдат довършени преди блокове 1 и 2 на Белене.

Идеята съществува от около 15 години, но тогава не е обстойно разработена, защото са съществували два основни спънки – за водоснабдяването на реактора и за свързването му с електропреносната система на страната. Понастоящем отпаднаха и двата проблема след затварянето на първите четири реактора, като освен това са построени нови далекопроводи, свързващи централата с вътрешността на България, както и с чужбина.

На 8 март 2011 г. централата обявява поръчка за удължаване на живота на 5 и 6 блокове, чиито експлоатационни срокове изтичат съответно през 2017 и 2019 г. Ръководството на централата се надява животът на реакторите да бъде удължен с поне 15 до 20 години.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *