Азербейджанска фирма е един от кандидатите за строителството на Лот 3 на автомагистрала Тракия

Азербейджанска фирма е един от кандидатите за строителството на отсечката Нова Загора – Ямбол /Лот 3/ на автомагистрала Тракия, стана ясно при отварянето на офертите.

Общо 11 фирми са подали оферти за изграждато на отсечката. Сред тях са Щрабаг, която подаде няколко жалби до Комисията за защита на конкуренцията заради търга на Стара Загора – Нова Загора /Лот 2/.
Останалите фирми са Догуш, Актор, Обединение Терна – Сиенит, консорциум Български автомагистрали – Лот 3, Алпине Бау, консорциум Рубау – Пътстрой, сдружение Тракия ІІІ, сдружение Конструктор – Балканстрой и Тракия – Лот 3. Строителят на втората отсечка Трейс не участва в нито едно от сдруженията или консорциумите.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи, че най-късно първата копка на обекта Нова Загора – Ямбол ще бъде през август.
Плевнелиев допълни, че тръжната комисия ще работи при изключителни мерки за сигурност, като офертите ще бъдат под денонощно видео наблюдение.
Това, което е изключително важно, е че от тези 11 оферти, които са подадени, ние си гарантираме едно много по-сериозно състезание, една още по-голяма конкуренция. Както знаете, за лот 2 бяха подадени 8 оферти. Комисията е структурирана по един много широк начин, тя е от девет човека. Взети са всички мерки за сигурност, това е изключително важно за нас. Инсталирани са камери, които ще следят денонощно сейфа, в който са офертите, както и работата на комисията. Няма да бъде възможно да се вадят документи от този охраняем участък в агенцията. И, разбира се, което е изключително важно, е че ценовите оферти ще бъдат при специални мерки за сигурност и подписани от всички компании, които подават оферти в плик, затворени, заключени, наблюдавани денонощно. Откриването ще стане пак пред тях, така че гарантираме едно честно и прозрачно състезание и с това си обясняваме по-големия интерес, коментира министър Плевнелиев.
Той съобщи още, че трасето от София до Калотина ще бъде изградено като Лот 0 от Тракия. Заедно със скоростната тангента на София двата проекта може да бъдат включени по Оперативна програма „Транспорт“.
Аз ще имам среща с Европейската комисия, за да представим проекта магистрала Тракия лот 0, който включва София-Драгоман-Калотина 48 км, за да се свържем със сръбската магистрала, която идва и съответно северна скоростна тангента на София, което пък е страхотно за град София, за да го представя на Европейската комисия като допълнителен проект, който да бъде част от Оперативна програма „Транспорт“, обясни министър Плевнелиев.
Първоначално и изграждането на отсечките от Стара Загора до Карнобат не бяха включени към Оперативна програма „Транспорт“. По-късно бе решено от там да бъде изваден един от участъците на магистрала Струма, проектът за който няма да бъде готов в срок, а предвидените средства пренасочени към Тракия.
До края на годината ще бъде готов проектът и за българския участък от магистралата София – Ниш, допълни регионалният министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *