Азия поднесе новини на инвеститорите, Америка чака отчети

С тях стартира сезонът на отчетите на американските компании за третото тримесечие на годината.
 
Днес липсват значими фундаментални новини, които да раздвижат пазара. Известен оптимизъм внесе Европейският комисар по въпросите за вътрешния пазар, който изрази увереност, че до края на годината лидерите от еврозоната ще успеят да постигнат политическа договореност за единен банков надзор във валутния съюз.
В първия час на сесията индексът на сините чипове Dow губи 0.01%, до 13 581 пункта. В същото време Nasdaq пада с 0.59%, до 3 094 пункта, а S&P 500 е надолу с 0.06%, до 1 455 пункта.
Еврото губи 0.35%, до 1.2923 долара. Доларовият индекс DXY се качва с 0.28%, до 79.82. Американските пари поскъпват срещу всички основни валути с изключение на канадския долар, който получава силна подкрепа от скока на цената на петрола. Фючърсите на сорт WTI с доставка през ноември поскъпват с 1.59%, до 90.71 долара за барел.
За втори път през последните три месеца има информация за забавяне на доставките на петрол от Северно море, а се засилват и опасенията, че Турция може да се намеси в сирийския конфликт.
Еврото отслабна към долара след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги говори пред Европейския парламент и изказването му се излъчваше на живо. В него той се присъедини към заплахата, която отправи Международния валутен фонд снощи с прогнозата си, че при изтърване на контрола от дълговата криза в еврозоната, може да се стигне до нов глобален финансов колапс. Драги също настоя, че валутният съюз в Европа е изправен пред риск от финансова нестабилност. „Това прави пазарите малко предпазливи“, обясни председателят на Европейската централна банка.
Към този час едно евро купува 1.2941 долара. Обединената валута поевтинява и към японската йена 101.3735 йени за едно евро.
Европейската сесия започна предимно на червено заради тревогата , която Международния валутен фонд би с последния си доклад за икономическия растеж по света. В него перспективите пред глобалната икономика са понижени, а за еврозоната се посочва, че ако не овладее дълговата криза, може да причини проблеми и в другите краища на света и да се стигне до нова глобална финансова криза.
FTSE 100 се покачва с 0.04% до 5 843 пункта. DAX INDEX пада с 0.02% до 7 289 пункта. CAC 40 губи 0.26% до 3 387 пункта.
Еврото пада към долара до $ 1.2942. Петролът продължава да се търгува с поскъпване като фючърсите за лек американски петрол струват $ 89.82 за барел, а сортът брент струва $ 112.31 за барел.
Международният валутен фонд очаквано понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж, а централната банка на Китай отново изля ликвидност в икономиката на страната. Това направи последните часове на борсите доста напрегнати за инвеститорите. Най-резките промени се наблюдават в търговията с петрол и в сделките с акции на борсата в Пекин.
Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж от 3.5% за тази година на 3.3%. Проекциите за 2013 година са растеж от 3.6%, което също е понижение от досегашните 3.9%, които експертите на фонда очакваха. Несигурността ще е причината за по-слабия растеж, ефектите от който ще се усетят както в развиващите се пазари, така и в развитите страни. Това ще допринесе за отслабването на местните икономики, посочват още икономистите на фонда. Те посочват още, че ако Европа не успее да се справи с дълговата криза, а Съединените американски щати не преодолеят фискалните си проблеми, перспективите за растеж може да се окажат още по-малки.
В очакване на доклада на Международния валутен фонд Wall Street завърши първата за седмицата сесия със спад. Най-силен бе той при технологичния сектор.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.19% до 13 583 пункта.  S&P 500 Index изгуби 0.35% до 1 455 пункта.  NASDAQ Composite Index потъна с 0.76% до 3 112 пункта.
В Азия индексите са разнопосочни, но щурмът на инвеститорите в Китай е очевиден, тъй като излетите пари в банките ще помогнат на сектора да преодолее затрудненията, пред които е изправен в краткосрочен план, а получените средства неминуемо трябва да бъдат инвестирани.
Nikkei 225 губи 0.89% до 8 784 пункта.  Hang Seng Index напредва с 1.01% до 21 035 пункта. CSI 300 Index расте с 2.13% до 2 318 пункта.
На валутните пазари еврото поскъпва към долара до $ 1.2988, като причината е не толкова в прилив на доверие към обединената валута, колкото в изтегляне на позиции от долара, който би отслабнал още, ако очакванията за нови стимули на китайската икономика се сбъднат. Основанията за тези надежди подхрани гуверньорът на централната банка на Китай Зу Ксиачуан (Zhou Xiaochuan), който бе цитиран от медиите да казва, че икономиката на страната е изправена пред опасност от голям спад ето защо според него монетарната политика на страната трябва да остане гъвкава, за да може да се оказва помощ на икономиката.
Освен с обещания народната банка в страната People’s Bank of China инжектира и солидна доза ликвидност в банковата система като предложи сделки за обратно изкупуване за общо 256 млрд. юана или $ 42.1 млрд. Според анализаторите средствата са повече от достатъчно, за да покрият плащанията, които банките в страната имат да извършат през тази седмица.
Япония също поднесе новина за инвеститорите. В края на август излишъкът по текущата сметка на страната се е увеличили с 4.2%, в сравнение със същия месец на предходната година до 454.7 млрд. йени. Цифрата е важна за инвеститорите, защото тя отразява търговските взаимоотношения на страната с останалия свят. Прочитът на данните води до заключението, че спадът в износа е бил компенсиран от местния пазар.
Акциите на борсата в Токио се търгуват с понижения, тъй като инвеститорите тепърва реагират на данните за безработицата в САЩ, които бяха изнесени в петък.
В азиатската сесия лекият американски петрол поскъпва с 80 цента до $ 90.13 за барел. Сортът брент добавя 42 цента до $ 112.65 за барел. В американската сесия суровината се търгуваше с понижения, тъй като инвеститорите очакваха прогнозата на Международния валутен фонд за икономическия растеж в глобален мащаб.
Новина за инвеститорите дойде тази сутрин от Кипър. Той вече е с по-нисък рейтинг от Ba3 на B3, тъй като агенция Муудис намери за притеснителна ситуацията с банковия сектор в островната държава. Според най-негативния сценарий на агенцията, Кипър ще се нуждае от € 8 млрд. помощ, за да се справи с кризата. Сумата се равнява на 47% от Брутния й вътрешен продукт.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *