Азия страда от най-лошата рецесия за последните години

Азиатско-тихоокеанският регион много трудно ще се възстанови от най-лошата си рецесия в последните години, отбелязва Международният валутен фонд (МВФ). 

Прогнозите за растеж за региона отново бяха понижени, този път от -1,6% на -2,2% за тази година. Въпреки това, искрата  на надеждата е за възстановяване на почти 7% през следващата година, според МВФ. Китай ще играе голяма роля в растежа на региона през 2021 година, тъй като според последните му данни се забелязва постоянно възстановяване от срива, причинен от пандемията на корона вируса. Но все още има гъсти черни облаци на близкия хоризонт, тъй като страни, включително Индия, Филипините и Малайзия, продължават да се борят с хораженията на Covid-19. „Белезите ще бъдат дълбоки“, отбелязват експертите от МВФ, посочвайки по-ниските инвестиции, които ще имат дългосрочен отрицателен ефект дори до средата на десетилетието.

Напрежение между САЩ и Китай

Икономиките в региона не само се справят с последиците от пандемията, но и са засегнати от търговската война между САЩ и Китай и нарастващите военни действия между двете икономически суперсили. Говорейки за бизнес доклада на BBC за Азия в четвъртък Джонатан Остри, изпълняващ длъжността директор на МВФ за Азия и Тихия океан, заяви: „Това е нещо твърде сериозно за един регион с много експортна ориентация, което ще носи големи рискове и за напред. Притесняваме се за отделяне на основните технологични центрове – не само в Китай и САЩ, но и по-широко, което би имало ефект от намаляването на високотехнологичната търговия, водещо до неефективно производство.“ По-рано тази седмица Китай публикува данните си за тримесечието от юли до септември, които показват икономически растеж от 4,9% в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Китай се разглежда от МВФ като „рядка положителна фигура в морето от негативи“.

Възстановяването разчита на много фактори

Добрата новина е, че МВФ очаква икономиката на региона да нарасне с 6,9% през 2021 г., но това зависи от наличието на много фактори, включително ограничаването на вируса. „С правилните политики и международна подкрепа, когато е необходимо, двигателите на Азия могат да работят отново заедно и да задвижат региона напред“, каза Джонатан Остри. Едно от предизвикателствата ще бъде диверсифицирането на азиатските икономики далеч от прекомерното разчитане на износа, което МВФ нарича „работа в ход“.

Джон НЕСИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *