Акциите на „Трейс Груп“ се сринаха след трагедията край Своге

Акциите на „Трейс Груп Холд“ АД рязко свалиха цената си след трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 са ранени. Четирима от настанените в болница са в критично състояние. 

Холдингът, който е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък губи 20,88 процента от стойността на акциите си от началото на годината. За второто тримесечие на годината „Трейс Груп Холд“ отчита приходи от 74,2 млн. лв. и печалба от почти 8,8 млн. лв., показва неконсолидираният отчет.

От „Трейс Груп Холд“, водещ партньор в обединението ДЗЗД „Трейс Своге“, което изпълнява ремонта, разпрати съобщение, в което твърдят, че „цялостната рехабилитация на пътя е извършена съгласно проекта и Техническата спецификация“.

„Трейс груп холд“ АД отчете ръст от 263% на неконсолидираната печалба до 8,8 млн. лв. за първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, показва отчетът, публикуван чрез БФБ АД в края на търговската сесия на 30 юли. Неконсолидираните продажби се увеличават със 75% до 74 млн. лв. за полугодието на годишна база.

Ключът обаче е в консолидирания отчет, който ще бъде обявен след месец. Традиционно по-голямата част от приходите на пътностроителния холд са в дъщерните дружества.

Малка част от подобрението в неконсолидирания отчет идва от приходите от дивиденти от дъщерните дружества, които достигат 5,82 млн. лв. за периода януари-юни 2018 г. спрямо 4,89 млн. лв. за същия период на 2017 г. Подобрението е с почти 1 млн. лв. и обяснява малка част от повишението на печалбата с 6,4 млн. лв. Компанията има дъщерни дружества в Сърбия, Чехия, Катар и Оман. Също така има клонове в Германия, Македония и Украйна.

Неконсолидираните приходи в България са с дял от 73% в общите, а в чужбина от 27%. Липсва обяснение от кой точно обект и как е формиран ръстът в печалбата, което определено пречи за анализа на компанията, но и спестява информация, от която конкурентите могат да се възползват. Прогнозата за приходите от продажбите за деветмесечието на 2018 г. са за 102,5 млн. лв. с повишение от 11,93% на годишна база.

Акциите на „Трейс груп холд“ АД поевтиняват с 11,36% в последните 12 месеца до 3,9 лв. за акция и 94,38 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,0631578949 лв. на акция.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *