Акциите на Robinhood са поевтинели

Акциите, популярни сред инвеститорите на дребно, са особено поевтинели, тъй като технологичните активи и активите за растеж намаляваха на фона на нарастващата инфлация и по-строгата парична политика.

 

Снимка: iStock

„Инвеститорите на дребно просто се отказват от акции на растеж – всякакъв вид рискови инвестиции в момента“, каза старшият анализатор на S&P Global Market Intelligence Том Мейсън пред Yahoo Finance Live в сряда. „Мисля, че това, което виждаме от страна на търговията на дребно, е като по-широкия пазар, където хората се преразпределят. Така че те просто… не е задължително да напускат пазара изцяло. Те просто отиват в по-малко рискови инвестиции“, информира infostock.bg.

Това беше напълно видимо при акциите на Robinhood (HOOD), които сега се търгуват на пазарна стойност, по-ниска от сумата на парите, която компанията има на разположение.

Robinhood скочи до 85 долара на акция само дни след IPO-то си през юли 2021 г. Платформата за инвестиране, която беше в центъра на феномена на акциите на меме-компаниите през 2021 г., отбеляза рязко забавяне на активността на фона на цялостния спад на пазара тази година.

Акциите на Robinhood паднаха под 7 долара за акция в обедната търговия в четвъртък.

Мейсън каза, че компанията трябва да се ориентира „за да придобие банка… така че да получават повече приходи от депозити – всякакъв вид нетни приходи от лихви“.

Друга идея би била да се създаде по-стабилна база за приходи чрез управление на активи.

Какво трябва да знаят тейдърите, преди да използват платформи като Robinhood? - Bloomberg

„Robinhood трябва да расте заедно със своите клиенти“, подчерта Мейсън. „Мисля, че управлението на активи би имало пълен смисъл, тъй като милениалите остаряват и започват да мислят повече за планирането на богатството“.

Robinhood, подобно на други брокерски фирми, получава голяма част от приходите си чрез плащане за поток на поръчки (PFOF). Практиката е по същество комисионна за насочване на поръчки на клиенти чрез маркет мейкъри. Председателят на SEC Гари Генслер съобщи, че може да дойдат нови правила свързани с PFOF.

Мейсън каза, че акциите на Robinhood могат да бъдат намалени наполовина, ако практиката бъде забранена.

„Тъй като Robinhood съставлява около половината от приходите си от плащане за поток от поръчки“, обясни той, „той също има някои отстъпки за крипто транзакции, някои такси от търговия с опции — но мисля, че това би… намалило запасите поне наполовина“.

Влад Тенев се опитва да овладее щетите. „Трябваше да защитим нашата компания и нашите клиенти“, подчерта ръководителят на приложението за търговия с акции Robinhood в четвъртък вечерта пред Bloomberg. Ето защо стартъпът временно е забранил закупуването на 13 акции. Но, разбира се, бизнес моделът на Robinhood оставал насочен към частните ежедневни инвеститори. „Боли ни, че трябваше да наложим тези ограничения“, каза той.

Тенев отрече Robinhood да се бори с проблеми с ликвидността. „Имаме капиталови изисквания от Комисията за ценни книжа и фондови борси и депозити в клирингови къщи“, които могат да варират в зависимост от пазарната среда, посочи той, информира investor.bg.

Според Bloomberg обаче стартъпът е трябвало да усвои кредитни линии на стойност няколкостотин милиона долара от няколко банки, както е направило и по време на пазарния срив през март миналата година. Приложението за търговия на компанията е популярно сред инвеститорите, които стоят зад скорошните невероятни промени в цените на акциите на редица компании, включително GameStop Corp. и AMC Entertainment Holdings Inc.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *