Акционерите на „Южен поток“ подписаха споразумение в Сочи

Двама нови акционери влизат официално в проекта „Южен поток”- това са френската компания „EDF” и германската „Wintershall” с по 15 % дялово участие. Руският „Газпром“ запазва своите 50 процента, а дяловете на досегашния основен партньор- италианската „ЕНИ” се свиват до 20 на сто.
Според шефа на „Газпром” Алексей Милер присъединяването към проекта на големи европейски енергийни компании е доказателство, че страните от ЕС признават необходимостта от „Южен поток”. По идея той трябва да разнообрази маршрутите и да гарантира сигурността на доставките, като бъде избегнат транзитът през Украйна. Морският участък ще премине по дъното на Черно море от Русия до България, където тръбата ще се разклонява към централна и южна Европа. Планира се изграждането да започне след две години и да завърши през 2018 година, като първият участък трябва да влезе в експлоатация в края на 2015 година.
Засега е ясна приблизителната цена на морския участък- около 10 милиарда долара. По проект „Южен поток” ще бъде с капацитет 63 милиарда куб. м. газ годишно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *