Аларма за нова финансова криза в САЩ

Аларма: Дълговете на нефинансовите компании в САЩ могат да станат причина за следващата финансова криза, предупреждава Moody’s Analytics в обзор, публикуван на 23 август. Главният икономист на Moody’s Analytics Марк Занди обръща внимание на плашещата прилика между ипотечните кредити (subprime), които предизвикаха финансовата криза в САЩ през 2007-2008 година и последвалия глобален икономически спад, и сегашния пазар на рискови заеми (leveraged loans) и т.нар. „облигации боклук“ (junk bonds).

С Leveraged loans се обозначават заеми, които се дават на и без това задлъжнели нефинансови компании. По правило тези кредити се предоставят при плаващи лихви, обвързани с Libor, което означава, че лихвите растат с ръста на икономиката. Компаниите използват парите за финансиране на сливания и поглъщания, изплащане на дивиденти, купуване на собствени акции и рефинансиране на стари задължения. Това е най-сериозната заплаха за сегашния делови цикъл, коментира Занди.

По данни на Moody’s рисковите заеми са достигнали 1,4 трилиона долара, а заедно с „боклучените“ корпоративни облигации сумата достига 2,7 трилиона. Според Занди това е близо до нивата на ипотечните кредити от 2008 година, които са достигнали близо 3 трилиона долара и са довели да кризата. Авно не става двума за паника, а за червена лампичка, за аларма, какво може да се случи…

Световната финансова криза 2007/8 година бе  определяна като най-тежката след Голямата депресия от първата половина на XX век. Кризата заплашва с колапс някои ключови финансови институции, който е предотвратен чрез финансовото им подпомагане от националните правителства, и преди всичко властите в Съединените американски щати, но въпреки това фондовите пазари по света се сриват. В много региони е засегнат и жилищния пазар, спадът в богатството на потребителите се оценява на трилиони долари, а намалената икономическа активност довежда до последвалата световна икономическа криза и има основен принос за разразилата се дългова криза в Еврозоната. Ако някои по-мощни държави като САЩ успяха да налеят милиардни помощи на рисковите банки /с аксиомата: Те са твърде големи, за да фалират!/, други, като Португалия, Испания и Гърция преживяха и дори още  преживяват сериозните последствия от кризата. А те се изразяват: фалити на банки и фирми, засилена безработица, масово задлъжняване на населението, бедност, емиграция и т.н. Например Гърция едва миналата седмица се отърва от евроопеката и малко поотпусна колана, но при строг контрол от страна на кредиторите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *