Аларма: Рибата в Черно море изчезва, все още се среща чернокоп, зарган и лефер

Тъжно, но факт:  едва около една трета от рибата, продавана в страната, е уловена у нас. Дори и не всички заведения по морето сервират черноморски миди и риба. Онова, което се предлага в магазините и ресторантите у нас е замразена или охладена риба, внос от Гърция. Това твърдят експерти и търговци от бранша в тематичното предаване на националната телевизия. Поначало в Черно море през последните години се наблюдава намаляване на рибата. Това не е изолиран процес, който е характерен за нашите географски ширини, а е световен проблем. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала черноморската скумрия, а при останалите видове се наблюдава намаляване. Такова е положението при сафрида, трицоната, хамсията, калкана, барбуна и черноморската акула. Счита се, че основните причини за намаляването на рибата са две – от една страна е преуловът, а от друга е замърсяването, коментира директорът на Института по рибни ресурси гл. ас. д-р Елица Петрова. Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да намалява.

Така днес у нас сме принудени да внасяме риба. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам.

В момента в Черно море още ловят чернокоп, зарган и лефер /на снимката – спомен от доброто старо време/.  Особено търсен е калканът.

Като сленове на Европейския съюз България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите черноморски държави от региона, така че процесът на изчерпване на ресурсите продължава и те намаляват. Т.е. вносът на „морски дарове“ ще продължава да се увеличава, от юг и север, от Азия и Нова Зеландия…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *